Σενάρια «αναθέρμανσης» του τουρκολιβυκού μνημονίου γεννά η «απόβαση» υπουργών της Τουρκίας στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, σήμερα πηγαίνουν στην Τρίπολη από τον Προεδρικό Σύμβουλο Ιμπραήμ Καλίν, μέχρι τον υπουργό Ενέργειας και Εμπορίου Μεχμέτ Μους και από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέχρι και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, πλαισιωμένοι και από άλλους επιτελείς, αλλά και επιχειρηματίες.
Η τόσο μεγάλη αποστολή γεννά υποψίες ότι «κάτι βρίσκεται στα σκαριά» για τους υδρογονάνθρακες στη Λιβύη, με τα σενάρια να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η «εκμίσθωση» της Λιβυκής ΑΟΖ σε Τουρκικές ερευνητικές εταιρείες.
Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, θα γίνει επί τη βάσει του – παράνομου κατά την Ελλάδα και την ΕΕ – μνημονίου που συνυπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο μοιάζει να βασίζεται σε έναν υποθετικό χάρτη από τον οποίο λείπουν ελληνικά νησιά, ακόμη και η… Κρήτη.
Αυτό βέβαια έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία «τέμνει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Μένει να φανεί αν τα σενάρια θα επιβεβαιωθούν και αν η Τουρκία στείλει και πού ερευνητικά σκάφη.
Δείτε την σχετική ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΙ από την Κωνσταντινούπολη:
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα ενοχλείται γιατί η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία».