Η Τουρκική Προεδρία υπέβαλε το Σάββατο πρόταση στο κοινοβούλιο για παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη κατά 18 μήνες.
«Οι κίνδυνοι και οι απειλές έρχονται από τη Λιβύη στην Τουρκία και σε ολόκληρη την περιοχή. Σε περίπτωση επανεκκίνησης των επιθέσεων του λεγόμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης και των συγκρούσεων, τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη λεκάνη της Μεσογείου όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά», αναφέρει το αίτημα που υποβλήθηκε.
Αναφέρει ακόμη ότι η μόνιμη διαδικασία ειρήνης, κατάπαυσης του πυρός και πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία.
«Η Τουρκία, στο πλαίσιο του Μνημονίου Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τη Λιβύη, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη στη χώρα», προστίθεται.
Η πρόταση θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο μετά τη λήξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στις 18 Δεκεμβρίου.
Το 2019, η Άγκυρα υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης σύμφωνο για στρατιωτική συνεργασία, καθώς και σύμφωνο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο (σσ το περίφημο «μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης» το οποίο χαρακτηρίζεται παράνομο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ήδη ακυρωθεί από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ).
Από την απομάκρυνση του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, δύο κέντρα εξουσίας εμφανίστηκαν στη Λιβύη: μία στην ανατολική Λιβύη υποστηριζόμενη κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και μια άλλη στην Τρίπολη, η οποία απολαμβάνει -όπως αναφέρει το Anadolu- τη διεθνή αναγνώριση.
Πηγή: Anadolu