Leopard 2: Ο «εφιάλτης» των τουρκικών τανκς στη Συρία και το «εμπάργκο» από τη Γερμανία

Η αποτελεσματικότητα των αρμάτων μάχης Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, που διαθέτει η Τουρκία και είχε αναπτύξει στο πεδίο επιχειρήσεων στη Συρία ενάντια στους Κούρδους, είχε προκαλέσει αρκετούς προβληματισμούς και ανησυχίες τόσο στην Άγκυρα, όσο και στη Γερμανία.

Η Συρία φαίνεται πως ήταν και ενδεχομένως εξακολουθεί να είναι ο «εφιάλτης» των τουρκικών αρμάτων μάχης, τα οποία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα απέναντι στους αντάρτες και τους Κούρδους μαχητές στις παλιότερες συγκρούσεις τους, που ενώ ενοχλούσαν τη Γερμανία, δεν προχώρησε σε εμπάργκο όπλων, με αφορμή την τουρκική εισβολή που εξαπέλυσε η Άγκυρα πριν από ένα περίπου μήνα.

Οι «παλιές επιχειρήσεις» των Leopard 2

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval που επικαλείται στοιχεία και αναλύσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου National Interest, η Τουρκία αγόρασε 354 άρματα μάχης Leopard 2 στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως αναβάθμιση για τα παλαιότερα άρματα μάχης M60 Patton, ωστόσο φαίνεται πως τα τουρκικά τανκς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Όπως επεσήμανε το National Interest, είχε δημοσιευθεί άρθρο που ανέφερε ότι στο παρελθόν 10 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 από επιθέσεις τζιχαντιστών και πιο συγκεκριμένα πέντε άρματα μάχης καταστράφηκαν από αντιαρματικά όπλα, δύο ακόμα άρματα μάχης από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και τα υπόλοιπα από διάφορα άλλα οπλικά συστήματα, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Γερμανία είχε δηλώσει ότι τα άρματα μάχης είχαν πωληθεί στην Τουρκία με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον των Κούρδων, ωστόσο, στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα που αποκάλυπταν την χρήση αρμάτων μάχης Leopard 2 κατά κουρδικών θέσεων στην περιοχή του Αφρίν, στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση το 2018.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τότε την οργισμένη αντίδραση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Από το 2018 στο γερμανικό «εμπάργκο όπλω»»

Ωστόσο η Γερμανία, πριν από ένα μήνα, όταν εξαπέλυσε η Τουρκία την στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, ήταν μια από τις χώρες που ανακοίνωσε το «πάγωμα» εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δεν θα ενέκρινε νέες αιτήσεις για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται «εμπάργκο», διότι οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 είχαν αξία 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Παρότι αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία που έχει ήδη εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.

Με πληροφορίες από: Ahval / National Interest | Φωτογραφία Reuters