Κωμωδία με τα αντιαεροπορικά της Τουρκίας

Καταντάει κωμωδία η ιστορία με την επιλογή αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς από την Τουρκία. Η Άγκυρα η οποία έλεγε πως μέσα στον Ιανουάριο θα αποφάσιζε ζήτησε την έκτη κατά σειρά αναβολή από Γάλλους και Αμερικανούς και έχει στο …περίμενε τους Κινέζους τους οποίους υποτίθεται ότι έχει επιλέξει για να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα.

Μόνο που όταν Δύση και NATO αντέδρασαν σθεναρά στην επιλογή της Τουρκίας ο Ερντογάν έκανε πίσω και άρχισε το παιχνίδι των ανατολίτικων “παζαριών”.

Οι Τούρκοι είχαν επιλέξει την εταιρία China Precision Machinery Import Export Corporation (CPMIEC) και το HQ-9 . Οι Γάλλοι ήταν υποψήφιοι με την κοινοπραξία MBDA και Thales και το SAMP/T που χρησιμοποιεί ως πυραύλους αναχαίτισης τους ASTER 30 και οι Αμερικανοί,με τις Raytheon και Lockheed Martin με το Patriot .

Οι Τούρκοι ζητούν από τους Γάλλους και τους Αμερικανούς να κατεβάσουν τις προσφορές τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να “χτυπήσουν” τους κινέζους. Αλλά προς το παρόν δεν τα ΄χουν καταφέρει.