Κινητικότητα Νταβούτογλου για Κύπρο

<<Τηλεφωνική διπλωματία>> άσκησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Α. Νταβούτογλου για το Κυπριακό συνομιλώντας  για το θέμα αυτό με τον  ΥΠΕΞ  των ΗΠΑ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.Tην ίδια στιγμή όμως Αγκυρα και <<ΤΔΒΚ>> παραμένουν άκαμπτοι στις θεσεις τους όσον αφορά θέματα κυριαρχίας στη βαση της συζήτησης…

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Anadolu, με τον τίτλο «Τηλεφωνική διπλωματία από τον Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου», γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου πραγματοποίησε τηλεφωνικές επαφές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κέρρυ, με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, Αλ Σουούντ και με τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές,  ο Νταβούτογλου, κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κέρρυ, αξιολόγησε την τελευταία κατάσταση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη λύση, που προβλέπεται να ξεκινήσουν μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και οι ετοιμασίες για τη Γενεύη 2. 

Στην τηλεφωνική επαφή συζητήθηκαν ακόμα οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Καύκασο,. οι συνομιλίες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ. 

Στη συνδιάλεξη με τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. συζητήθηκε το κυπριακό και η τελευταία κατάσταση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη λύση που προβλέπεται να ξεκινήσουν μεταξύ των πλευρών στο νησί.