Κιλιτσντάρογλου για Λωζάνη: Ο Ερντογάν να κάνει μαθήματα ιστορίας!

Σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu). «Εαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν γνωρίζει ιστορία να καλέσει εναν ιστορικό να του εξηγήσει», δήλωσε στους εκπροσώπους των ξένων ΜΜΕ στην Άγκυρα ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Συνθήκη της Λωζάνης.

Συγκεκριμένα σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν όσο αφορά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, ο Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε τα εξής:

“Οπότε, αναφέρθηκε στην Λωζάνη! Όταν υπάρχει ενα τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας, όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για τη ζωή τους, όταν ο κόσμος προσπαθεί να βρει μια διέξοδο σε όλες τις 81 επαρχίες της χώρας, για ποιο λόγο να αναφερθεί στη Συνθήκη της Λωζάνης;
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι προνόμιο για την Τουρκία!
Υπερασπιζόμαστε την Λωζάνη, αυτοί (το ΑΚΡ) υπερασπίζονται την Συνθήκη των Σεβρών. Υπερασπιζόμαστε το Δημοκρατία αυτοι υπερασπίζονται το χαλιφάτο. Υπερασπιζόμαστε τους πολίτες αυτοι υπερασπίζονται τη δουλεία.
Μην ξεχνάτε φίλε μου (Ερντογάν) ότι κάθεστε σε αυτή την καρέκλα υπο την αρετή της Δημοκρατίας!
Απο που νομίζετε οτι μπορείτε να πάρετε το δικαίωμα να ξαναγράψετε την ιστορία; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα αυτό! Αν είστε ο Πρόεδρος, καθείστε στο κάθισμά σας και γίνεται Πρόεδρος.
Αν δεν γνωρίζετε την ιστορία, καλέστε έναν ιστορικό για να σας εξηγήσει την ιστορία.
Κάποιος που είναι στη θέση της Προεδρίας δεν μπορεί να προδώσει τη χώρα του / της. Δεν μπορεί να την πουλήσει!
Χθες [στο παρελθόν], είπατε οτι η: «Η Λωζάνη είναι προνόμιο μας και, σήμερα λέτε οτι: «Η χώρα πωλήθηκε μέσω της Λωζάνης.» Τι είναι αυτά … !
Τώρα, αυτός (ο Ερντογάν ) θα έρθει και θα σας πει οτι, Αυτός (ο Kılıçdaroğlu) έχει ξεπουλήσει το πνεύμα του Yenikapi. Αν αυτό καταλαβαίνεται οτι ειναι το πνεύμα του Yenikapi τότε, είμαστε εναντίον σας!»

Πηγή: birgun.net