Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να καταχωρίσει τον αυτοεξόριστο στην Πελσυλβάνια των ΗΠΑ ιμάμη Φ. Γκιουλέν (Fethullah Gulen) και το Κίνημά του (το χαρακτηριζόμενο από την Άγκυρα ως »Παράλληλη Δομή»), ως »απειλή για την εθνική ασφάλεια» στο Έγγραφο για την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας (»Κόκκινο Βιβλίο» ή »Μυστικό Σύνταγμα»), γράφει σήμερα η Sabah. Στο εν λόγω έγγραφο οι Γκιουλενικοί θα αναφέρονται ως »Δομή Παράλληλου Κράτους/ Πενσυλβάνια», προσθέτει στην σχετική ειδησεογραφία η εφημερίδα Haberturk. Σχετική αναφορά είχε κάνει το OnAlert.gr σε ρεπορτάζ ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του με το τέλος του 2014,αποφάσισε τα εξής:
1 Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα γεγονότα, που ενδιαφέρουν την ηρεμία και την ασφάλεια του λαού μας εντός του 2014, κατά τους 2 μήνες που πέρασαν από την τελευταία Σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου, κατά τη δίμηνη περίοδο μέχρι σήμερα, καθώς και εντός του 2014, που τείνει προς το τέλος του, καθώς και οι δραστηριότητες που έγιναν για την παρεμπόδιση αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκαν η ασφάλεια από τη θάλασσα και η παράνομη μετανάστευση, οι εργασίες καταπολέμησης των ναρκωτικών και τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν.
Συζητήθηκε το θέμα του τερματισμού της τρομοκρατίας και η φάση στην οποία έχουμε
φθάσει στη διαδικασία για τη λύση ( σ.σ. είναι η διατύπωση που αφορά το Κουρδικό). Δόθηκαν πληροφορίες στο Συμβούλιο αναφορικά με
τη δομή του παράλληλου κράτους και για τον αγώνα που γίνεται κατά των παράνομων
δημιουργιών και επισημάνθηκε ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί με αποφασιστικότητα.
2 Συζητήθηκαν ουσιαστικά το κλίμα διαφωνιών και σύγκρουσης που συνεχίζεται στη Συρία, το ρίσκο που δημιουργεί στη χώρα μας και στην περιοχή μας κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς επίσης και οι απειλές. Ακόμα συζητήθηκε η κατάσταση των μετριοπαθών αντιπολιτευομένων, η ανθρωπιστική βοήθειά μας για τα άτομα τα οποία εκτοπίστηκαν μετά από τις διεθνείς εξελίξεις.
3 Αξιολογήθηκαν κατά τη Σύνοδο ο αγώνας σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση ISID – ISIL στη Συρία και στο Ιράκ, η θέση και η συμβολή της χώρας μας στον αγώνα αυτό καθώς και οι εξελίξεις που βιώνονται στην πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και στις διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε η ικανοποίηση, που αισθανθήκαμε από τη 2η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 25 Δεκεμβρίου 2014, υπό την Προεδρία των δυο Πρωθυπουργών, από τις αμοιβαίες επισκέψεις με το Ιράκ και από την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
4 Συζητήθηκαν κατά τη Σύνοδο ως μια ανησυχητική εξέλιξη οι ρατσιστικές και εχθρικές προς το Ισλάμ ενέργειες τον τελευταίο καιρό, ειδικότερα στην Ευρώπη, εναντίον των μεταναστών και των Μουσουλμάνων, οι πυρπολήσεις τεμένων, οι επιθέσεις, οι ενέργειες όπως οι παρενοχλήσεις, καθώς και η αύξηση των αδικημάτων μίσους.
5 Καταδικάστηκαν έντονα οι αποτρόπαιες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των ιερών χώρων της Ισλαμικής Θρησκείας, καθώς και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετωπίστηκαν με ικανοποίηση οι εξελίξεις που σημειώνονται στο διεθνές επίπεδο προς το δρόμο της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.