Ο Κέρι δεν μπορούσε να πει το όνομα του Νταβούτογλου!

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Τζον Κέρι, ο οποίος είναι στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις, ξεκίνησε την επίσκεψή του με ένα ατυχές περιστατικό, όταν δεν μπόρεσε να προφέρει το όνομα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ.  Αχμέτ Νταβότογλου.
Η επίσκεψη του κ. Κέρι πραγματοποιείται αφού έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να φτάσει σε μια σημαντική βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο αμερικανός Υπουργός  ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να αποκαταστήσει γρήγορα και πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες μετά από τρία χρόνια ψυχρότητας βρίσκονται σε δρόμο εξομάλυνσης.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο έχει τακτικότατες τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως είπε, ο κ. Κέρι εξήγησε στις δηλώσεις του ότι η τουρκοϊσραηλινή συνεργασία θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή.Πρόσθεσε δε ότι η  σχέση των δύο χωρών «είναι σημαντική για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και κρίσιμης σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία».

Το σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημιώσεις από την ισραηλινή πλευρά και να γίνει και πάλι η ανταλλαγή πρεσβευτών και όχι οι ΗΠΑ να θέσουν «όρους και χρονοδιαγράμματα».Οι συνομιλίες για το ζήτημα προγραμματίζεται να αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα.
Πάντως  η απάντηση της Τουρκίας ήταν ταυτόχρονα και αίτημα πρώτα να τερματιστεί μια και για πάντα κάθε μορφής εμπάργκο του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων.

Ο κ Νταβούτογλου είπε ότι διαπράχθηκε επιθετική ενέργεια και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία από μέρους του Ισραήλ  δίνοντας το μήνυμα ότι η χώρα του θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Τουρκία για τη γενναιοδωρία που δείχνει στο θέμα των Σύρων προσφύγων καθώς σχεδόν 180.000 είναι στο έδαφος της και για το ότι κρατά τα σύνορα ανοιχτά παρά το μεγάλο κύμα που έρχεται προς αυτήν προσπαθώντας  να εγκαταλείψουν τις περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων.

Στο Ισραήλ

Αργότερα σήμερα  Κυριακή ο κ Κέρι μεταβαίνει στο Ισραήλ και στη Παλαιστινιακή Αρχή.