Καλίν: Οι S-400 έρχονται και θα είναι λειτουργικοί

Λίγο μετά τις πρώτες πληροφορίες από την Τουρκία που μιλούν για μεταφορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία την Κυριακή έρχονται οι επίσημες δηλώσεις από την Τουρκία.

Η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραίμ Καλίν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει ήδη συναφθεί και ότι οι διαφωνίες ΗΠΑ – Τουρκίας για το ζήτημα καταλαγιάζουν.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την προμήθεια των S-400. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ενημέρωσε την Τουρκία ότι δεν θα της επιτραπεί να παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει ήδη αγοράσει, εάν προχωρήσει με τη συμφωνία για τους S-400.

Εντούτοις, ο Ερντογάν έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τραμπ ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θα παραλάβει τα F-35 παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο.

Την Πέμπτη, αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε ότι εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία, θα ήταν «ληστεία».

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, γνωστοποίησε επίσης ότι οι παραδόσεις των S-400 ενδέχεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Sputnik