Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τύπου KAAN πραγματοποίησε σήμερα την «παρθενική» του πτήση, ένα γεγονός – ορόσημο για την γειτονική μας χώρα, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα τους περασμένους μήνες, αφού η πτήση αυτή είχε προγραμματιστεί να γίνει αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας Turkish Aerospace Industries, το αεροσκάφος έχει μήκος 21 μέτρα, άνοιγμα πτερυγίων 14 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 1,8 Mach και μπορεί να πετάξει μέχρι τα 55.000 πόδια, με δυνατότητα παρατεταμένης υπερηχητικής πτήσης (supercruise).
O πιλότος Μπαρμπαρός Ντεμιρμπάς πέταξε το «τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς» τύπου KAAN από την αεροπορική βάση Μουρτέντ, στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας και έτσι η Τουρκία μπορεί να ισχυρίζεται ότι μπήκε στην «κλειστή ομάδα» των πέντε χωρών παγκοσμίως που έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν και να αναπτύξουν αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», το KAAN θα μπορεί να συνεργάζεται με φίλια και συμμαχικά εναέρια μέσα, όπως αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ αλλά και μη επανδρωμένες πλατφόρμες, ενώ ακόμα θα έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα ακριβείας κατά εχθρικών στόχων με υπερηχητική ταχύτητα, αξιοποιώντας συτήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Σημειώνεται ότι ο στόχος της Turkish Aerospace Industries είναι η κατασκευή τριών πρωτότυπων αεροσκαφών τύπου KAAN μέχρι το 2028 και η παραγωγή συνολικά 10 μαχητικών αεροσκαφών διαμόρφωσης Block 1 μέχρι το 2029 ώστε να παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία μεταξύ 2030 – 2033. Όπως αναφέρουν πηγές πληροφόρησης από την Τουρκία, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιτυχώς δοκιμές όπως για παράδειγμα των εκτινασσόμενων καθισμάτων, των συστημάτων προσγείωσης, της εκκίνησης του κινητήρα κ.ά.
Πρόσφατα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNN Turk και μίλησε για το πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς τύπου KAAN και τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει το Κίεβο, με την συμμετοχή της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ειδικότερα, ο Βασίλ Μπόντναρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία της Ουκρανίας με την Τουρκία έχει στρατηγική σημασία και συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι ουκρανικές εταιρείες και ομάδες εργάζονται, σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, για το πρόγραμμα ανάπτυξης του KAAN.
Φωτογραφία αρχείου