Η τουρκική οικονομία έτοιμη να «σπάσει» – «Εύθραυστο το μοντέλο της»

“Το τουρκικό οικονομικό μοντέλο είναι εύθραυστο”, υποστηρίζει σε ανάλυσή του για την τουρκική οικονομία ο βρετανικός Observer.

Κατέληξε σ΄ αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας την πτώση της λίρας και του τουρκικού χρηματιστηρίου και επισημαίνει ότι μετά από μια δεκαετία όπου όλα έμοιαζαν λαμπρά για την Τουρκία, φαίνεται ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο.

Πριν ξεκινήσει η “δυτική” οικονομική κρίση επισημαίνει η ανάλυση η Τουρκία έδειχνε να ελκύει ξένους επενδυτές. Η κρίση όμως άλλαξε το σκηνικό . Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η αιτία .

Η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία και η εντεινόμενη εδώ και αρκετό διάστημα τάση εξόδου των επενδυτών από την Τουρκία, έχει επιφέρει από την αρχή του χρόνου υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά περισσότερο από 14% και μια υποχώρηση πάνω από 25% στο χρηματιστήριο.

Η αγγλική εφημερίδα αναφέρει πως κατά τα τελευταία 10 χρόνια σημαντικό ξένο κεφάλαιο εισέρευσε στην χώρα, υπήρξε μια μεγάλη άνοδος στην καταναλωτική πίστη, σχηματίστηκε η εικόνα πως βαδίζει προς ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον και συνεχίζει λέγοντας :

Αλλά το οικονομικό μοντέλο πολλών αναπτυσσόμενων χωρών που έγιναν αγαπημένες των οικονομικών αγορών, και βασιζόταν στην έκρηξη της κατανάλωσης των τελευταίων 10 ετών, ήταν πάντα από την φύση του ένα μόνιμα εύθραυστο μοντέλο”.

Ο Observer γράφει ακόμη ότι “η εξόφληση των χρεών της Τουρκίας προς το ΔΝΤ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια συμβολική νίκη”.

Ποιος είναι το πλέον ανησυχητικό για την Τουρκία στοιχείο; Τα “κόκκινα δάνεια” τα οποία ραγδαία αυξάνονται.