Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Η Τουρκία, μετά από αίτημα που προήλθε από την ΕΕ, θα στείλει στρατιώτες στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος.
Αυτό αναφέρεται σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού NTV, με τον τίτλο «Θετική απάντηση στο αίτημα της ΕΕ για στρατιώτες». Στην είδηση αναφέρεται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο πλαίσιο θα είναι η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη ούτε ο αριθμός των στρατιωτών που θα σταλούν. Όλα αυτά θα καταστούν γνωστά μετά από τις αξιολογήσεις που θα γίνουν με την ΕΕ, αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, με επιστολές που έστειλε σε 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, είχε ζητήσει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. Εκτός από την Τουρκία, επιστολές στάλθηκαν στον Καναδά, στη Νορβηγία, στη Γεωργία, στη Σερβία και στις ΗΠΑ.
Το Στρατηγείο της Λάρισας και η αποστολή της ΕΕ
Η διοίκηση της δύναμης που στέλνει η ΕΕ ασκείται από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Λάρισας που έχει Γάλλο Διοικητή και Επιτελάρχη Ελληνα.
Η πρωτοβουλία να σταλούν στρατεύματα, αναλήφθηκε από την Γαλλία στις 5 Δεκεμβρίου μετά από μήνες κλιμακούμενου χάους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
«Η επιχείρηση θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Θα πρέπει να σταματήσει τις ένοπλες ομάδες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να ανοίξει ο δρόμος για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, όταν έρθει η ώρα», είχε δηλώσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.Η Γαλλία έστειλε 1.600 άνδρες προς ενίσχυση των 5.700 της Αφρικανικής Δύναμης. Αναλυτές εκτιμούν πως χρειάζονται τουλάχιστον 10.000 άνδρες για να βγει η χώρα από την κρίση.Η ΕΕ οργανώνει την αποστολή της, η οποία αποφασίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου.
.Από το ξεκίνημα των ταραχών, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι από τα 4,6 εκ. του συνολικού πληθυσμού, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Στο Μπανγκουί 400.000 άνθρωποι ζουν σε στρατόπεδα και στο αεροδρόμιο. Άλλοι τόσοι κρύβονται στα δάση και αγωνίζονται για την επιβίωση.Τις προάλλες ο Γάλλος Πρόεδρος κ.Ολάντ ανακοίνωσε την αποστολή 400 ακόμα ανδρών και τόνισε πως σκοπός των συμμαχικών δυνάμεων, είναι να αποτραπεί ο εμφύλιος
<< Είναι μία από τις πλέον δύσκολες αποστολές μου….μου θυμίζει τις πρώτες ημέρες που ήμουν στην Σρεμπρένιτσα και στους μουσουλμανικούς θύλακες στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η βία είναι πολύ σκληρή και οι άνθρωποι είναι σε πλήρη απόγνωση>>, δήλωσε ο επικεφαλής του συντονισμού των Κυανοκράνων Φιλίπε Λεκλερεκ.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το »κατηγορώ» τους
Στις 18 Φεβρουαρίου η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική Οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) ανέφερε ότι τα ακραία επίπεδα βίας κατά αμάχων και η στοχευμένη δολοφονία των μειονοτικών ομάδων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία απεικονίζουν την απόλυτη αποτυχία των διεθνών προσπαθειών για την προστασία του πληθυσμού, Η δήλωση αυτή αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ κατά της διεθνούς αντιμετώπισης της κρίσης και την εγκατάλειψη του πληθυσμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις δωρήτριες χώρες να κινητοποιηθούν προκειμένου να σταματήσουν άμεσα οι θηριωδίες εναντίον του πληθυσμού και να εγκαθιδρυθεί το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας για τους ανθρώπους ώστε να κινούνται ελεύθερα χωρίς φόβο για τη ζωή τους. Επίσης θα πρέπει να οργανωθεί μαζικά η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού. Οι τοπικοί και οι εθνικοί ηγέτες οφείλουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η βία και να ενισχυθεί η προστασία του πληθυσμού.