Η Τουρκία σε αμερικανική «καραντίνα» – Χάσμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Tην απόσταση – κατ ορισμένους δε και χαώδη- που υπάρχει μεταξύ ΗΠΑ και κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Victoria Nuland.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του «Ατλαντικού Συμβουλίου» στην Ουάσιγκτον, η κ. Nuland  δήλωσε μεν ότι η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι «ζωτικής σημασίας» και ότι η Τουρκία είναι «βασικός σύμμαχος» όταν ρωτήθηκε για τα περί ψυχρότητας των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην μετά Γκεζί εποχή. 

Ωστόσο κατά τους αναλυτές η ουσία είναι στα όσα είπε αμέσως μετά : «Το θετικό της συνεργασίας μας συνίσταται στο γεγονός ότι μπορούμε να διαφωνούμε με εντιμότητα», είπε η κ. Nuland επιβεβαιώνοντας με …διπλωματική γλώσσα τις διαφωνίες που υπάρχουν. 

<<Θέλουμε διαφάνεια, ελευθερίας ΜΜΕ, υπεύθυνη κυβέρνηση>>

Μάλιστα σε άλλο σημείο – που επισημάνθηκε ιδιαίτερα από μερίδα ΜΜΕ ως »μήνυμα ελευθερίας» της κ.  Nuland - η αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, έσπευσε να στηρίξει όσους αντιτάχθηκαν ή αντιστέκονται στην πολιτική Ερντογάν που σηματοδοτήθηκε από την υπόθεση Γκεζί : «Στεκόμαστε στο πλευρό όσων Τούρκων επιθυμούν περισσότερη διαφάνεια, ελευθερία του Τύπου, υπεύθυνη κυβέρνηση. Δεν ντρεπόμαστε να το πούμε». 

Η παρέμβαση του Στέητ Ντηπάρτμεντ,( ζήτησε »περισσότερη διαφάνεια», »ελευθερία του Τύπου», »υπεύθυνη κυβέρνηση»)   εκδηλώθηκε  ενώ επίκεινται επισκέψεις στην Ουάσιγκτον τόσο του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Αχμέτ Νταβούτογλου όσο – και κυρίως – του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας κ.   Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τις επόμενες δύο εβδομάδες.  Η επίσκεψη του δευτέρου δε έχει χαρακτηριστεί ως κατ αρχήν »πράσινο φως» των ΗΠΑ στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ( CHP) του οποίου ηγείται , αν και υπάρχει και η εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον πιέζει <<και από εδώ και από εκεί>>, για να προωθεί την πολιτική της.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία σε αμφότερες τις επισκέψεις – ετοιμάζουν όμως και κρίσιμης σημασίας μηνύματα, σύμφωνα με  δημοσίευμα της Radikal.

 Η Αλ Κάιντα,η Συρία  και τα κινέζικα όπλα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο – τομείς που η πολιτική Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει δημιουργήσει προβλήματα.
 Το πιο σημαντικό ζήτημα θα είναι βέβαια η αγορά συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από την Κίνα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα δώσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κινεζικά συστήματα μέσα στο ΝΑΤΟ – ήδη η Τουρκία έχει αισθανθεί για τα καλά την πίεση και άνοιξε ξανά τον κατάλογο για προσφορές. 
Το πιο σημαντικό ωστόσο φαίνεται ότι είναι το ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι η Άγκυρα στην επιθυμία της να ανατρέψει τον Ασαντ για να εγκλωβίσει τους Κουρδους της Συρίας, έχει συμμαχήσει και ενισχύει ή ανέχεται την δράση και ανάπτυξη της Αλ Κάιντα - κάτι βεβαίως που η ίδια αρνείται.Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική της Αγκυρας στην Αιγυπτο, υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η επίσκεψη του αρχηγού του CHP κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου. Δε θα του δοθεί μεν δεξίωση υψηλού επιπέδου, αλλά ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του Κογκρέσου και »δεξαμενών σκέψης».
 

Σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ, τα θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων του κ. Κιλιτσντάρογλου θα είναι η αντίθεση του CHP στην εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών συστημάτων στο Κιουρετζίκ, οι αντι-αμερικανικές δηλώσεις στελεχών του CHP και η στάση τους στο κουρδικό ζήτημα. Θα δοθεί το μήνυμα στο CHP ότι οι προκαταλήψεις οφείλουν να ξεπεραστούν.

Για την προετοιμασία του ταξιδιού του κ.Κιλιτσντάρογλου  είχε πρόσφατα επαφές στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους των ΗΠΑ ο  αντιπρόεδρος του CHP, κ. Ερντογάν Τοπράκ.
 
«Αναξιόπιστος σύμμαχος»

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φαίνεται να δήλωσαν ότι η αντιδημοκρατική στάση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί αποτέλεσε σημείο καμπής για την Τουρκία και την κυβέρνηση, η οποία απέτυχε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας- κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ  Victoria Nuland..
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Cumhuriyet, κ. Ουτκού Τσακιροζέρ, τα μηνύματα των αμερικανών αξιωματούχων ήταν τα ακόλουθα.
·        Οι ΗΠΑ αισθάνονται δυσφορία με την προσπάθεια της Τουρκίας να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Συρία. Οι ΗΠΑ ανησυχούν με την ελεύθερη μετακίνηση των ακραίων οργανώσεων στη Συρία.
·        Η Τουρκία κατέστη ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος» έπειτα από την απόφασή της να αγοράσει κινεζικό αντιπυραυλικό σύστημα.
 
Εξάλλου σύμφωνα με τον ίδιο αρθρογράφο, δύο αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας αναμένεται να συμβούν το 2014
·        Το αμερικανικό Κογκρέσο θα περάσει νέο νομοσχέδιο για το Αρμενικό Ζήτημα και την Γενοκτονία.
·        Η Τουρκία μπορεί να απομακρυνθεί από τις συνομιλίες  Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν για τη Συρία

Ο Ερντογάν διαφωνεί με την «περιορισμένη επιχείρηση» του Ομπάμα στη Συρία