OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία πούλαγε παράνομα χρυσό στο Ιράν – Μπλεγμένος και ο Μπαγίς

28/12/2013 - 19:46
Share on FacebookShare on Twitter

Από την παράνομη πώληση χρυσού στο Ιράν μέχρι τους διαγωνισμούς για τα ακίνητα. Η έρευνα για να ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και τώρα απειλεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση Ενρτογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στη χειρότερη θέση της 12ετούς θητείας του. Αναγκάστηκε να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό και να καρατομήσει υπουργούς των οποίων τα παιδιά εμπλέκονταν στο σκάνδαλο. 

Όμως στην υπόθεση εμπλέκεται και ο γιος του, Μπιλάλ. Αντί όμως να παραιτηθεί εκείνος καθαίρεσε τον εισαγγελέα που είχε αναλάβει τις έρευνες και σήμερα τα έβαλε με τους δικαστές. 

Την έρευνα για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, την οποία άρχισε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης.

Ιδού πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της συγκλονιστικής υπόθεσης 


Ο χρυσός στο Ιράν

Η πρώτη πτυχή των ερευνών αφορά παράνομες πωλήσεις χρυσού από την Τουρκία προς το Ιράν, το οποίο τελεί υπό διεθνές εμπάργκο εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία αναφέρονται από τον τουρκικό Τύπο, ο θεωρούμενος οργανωτής αυτού του λαθρεμπορίου, ο αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, μπόρεσε να καλύψει τις οικονομικές συναλλαγές που συνδέονται με τις πωλήσεις αυτές, χάρη στη δημόσια τουρκική τράπεζα Χαλκ Μπανκ, που διευθύνεται από τον Σουλεϊμάν Ασλάν. Η τράπεζα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

Ο Ζαράμπ φέρεται ότι πλήρωσε επίσης για διευκολύνσεις, όπως χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας, αδειών παραμονής και εργασίας, εκ μέρους των Μπαρίς Γκιουλέρ και Καάν Τσαγλαγιάν, των γιων των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά παραιτήθηκαν την Τετάρτη.

Το όνομα του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αποχώρησε στο πλαίσιο του ίδιου κυβερνητικού ανασχηματισμού, αναφέρεται επίσης στην υπόθεση αυτή.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος των Ζαράμπ και Ασλάν, καθώς και των γιων των δύο παραιτηθέντων υπουργών. Και οι τέσσερις προφυλακίσθηκαν.

Οι δημόσιοι διαγωνισμοί

Δύο άλλες έρευνες έχουν στόχο καταχρήσεις και παρατυπίες που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο δημοσίων διαγωνισμών για ακίνητα.

Στην πρώτη έρευνα ύποπτοι είναι ο Αμπντουλάχ Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ, ο γιος του παραιτηθέντος υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, και πολλοί αξιωματούχοι του ίδιου υπουργείου. Φέρονται ότι πούλησαν άδειες οικοδόμησης έναντι χρημάτων που τούς κατέβαλαν επικεφαλής οικοδομικών επιχειρήσεων όπως αυτή του τούρκου μεγιστάνα των δημοσίων έργων Αλί Αγάογλου.

Η δεύτερη έρευνα έχει άμεσα στόχο το δήμαρχο της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, τον Μουσταφά Ντεμίρ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται πως χορήγησε έναντι δωροδοκίας άδειες οικοδόμησης σε μια ζώνη στην οποία η οικοδόμηση απαγορεύεται λόγω της κατασκευής της σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από το Βόσπορο.

Σε βάρος των περισσοτέρων από τους υπόπτους αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα εντάλματα που δεν εκτελέστηκαν και ο γιος του Ερντογάν

Οι εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζονταν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν σ’ ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων για καταχρήσεις που συνδέονται με αγορές ακινήτων, αλλά τα περίπου τριάντα εντάλματα που παραδόθηκαν στη δικαστική αστυνομία δεν εκτελέσθηκαν, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι επικεφαλής μεγάλων τουρκικών ομίλων δημοσίων έργων όπως οι Limak και Kalyon και αιρετοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον κατάλογο των υπόπτων.

Τουρκικές εφημερίδες υποστήριξαν επίσης πως οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται στο πλαίσιο αυτό για μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Τουρκικό Ίδρυμα στην Υπηρεσία των Νέων και της Εκπαίδευσης (Turgev), ένας από τους διευθυντές του οποίου είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Ερντογάν, ο Μπιλάλ. 

Tags: ΔΙΑΦΘΟΡΑΕΡΝΤΟΓΑΝΔΙΑΦΘΟΡΑΗΠΑΜΠΑΓΙΣΣΥΛΛΗΨΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑΧΡΥΣΟΣ

Related Posts

Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13
Tayfun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tayfun: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας – «Είναι έτοιμος για υπηρεσία» [vid]

12/12/2025 - 16:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1822 η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκ

Ισραήλ: Εξουδετέρωσε το Νο 2 της Χαμάς στη Γάζα – Βίντεο ντοκουμέντο

Συρία: Αμερικανικό και συριακό στρατιωτικό κομβόι δέχθηκε επίθεση

Δραματικοί τόνοι από τον Μερτς: «Παρήλθε η εποχή της Pax Americana – Αν πέσει η Ουκρανί, στο στόχαστρο της Ρωσίας θα μπει η ΕΕ»

Ζαπορίζια: Χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έμεινε προσωρινά ο πυρηνικός σταθμός

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Νιώθω τυχερή που θα γιορτάσω τα πρώτα μου Χριστούγεννα στην Αθήνα»

Γιώργος Καπουτζίδης: H αναφορά στην Έλενα Παπαρίζου και η άφιξη του Κωστή Μαραβέγια στο «Τhe Voice»

Disney: «Φωτιά» στα social media με το φιλοπαλαιστινιακό καρπουζάκι σε διαφήμιση για τα Χριστούγεννα

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν «φυτευτά» άτομα, δε σημαίνει ότι είναι ανίκανοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert