Η Τουρκία με το δάχτυλο στη σκανδάλη! «Ψάχνει» την επέμβαση στη Συρία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε »κόκκινο συναγερμό» φέρεται να βρίσκονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τις στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Diyarbakir να έχουν τεθεί σε συναγερμό και τα μαχητικά αεροσκάφη F – 16 στη Malatya, το Batman και το Incirlik να έχουν φορτωθεί με πυρομαχικά και είναι έτοιμα για απογείωση, σύμφωνα τουλάχιστον με μέρος του φιλοκυβερνητικού τυπου της γειτονικής χώρας η οποία επεξεργάστηκε πολιτικά και τα σχετικά σενάρια στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε την Δευτέρα, υπό τον κ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος κ Ερντογαν επιχειρεί να περάσει μια εικόνα ότι η Τουρκία δεν ετοιμάζεται για πόλεμο και απλώς παίρνει μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της …

Στο »στόχαστρο» και οι ΗΠΑ 

Στο »στόχαστρο» της Άγκυρας είναι εκτός από τις δυναμεις των Κούρδων στην Συρία (PYD/YPG) και οι ΗΠΑ τις οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι διότι αφενός με δικές τς αεροπορικές επιθέσεις βελτίωσαν τις θέσεις τους οι Κούρδοι σε βάρος των τζιχαντιστών της ISIS-ISIL και αφετέρου γιατί θεωρούν ότι αδρανούν και ότι δεν προσέχουν τις ανησυχίες των Τούρκων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι αναλυτές εκτιμούν ως προς τις ΗΠΑ ότι η δημιουργία της ασφαλούς ζώνης στην Συρία από την Τουρκία θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον…

Τα …βάζει με την ISIL-ISIS που μέχρι τώρα βοηθούσε

Με πρόσχημα, όπως εκτιμάται, να απομακρύνει από περιοχές τζιχαντιστές ( που μέχρι τώρα ουσιαστικά βοηθούσε) η Τουρκία επιδιώκει με τους σχεδιασμούς της να μην αφήσει την περιοχή στα βόρεια σύνορα της Συρίας στα χέρια του κουρδικού PYD. Έτσι επιδιώκει την ίδρυση ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού. Είναι χαρακτηριστικό ότι , όπως σχολιάζει ο κ. Mehmet Yilmaz στη Hurriyet, πριν από 9 μήνες η Τουρκία απέρριψε την παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS και τώρα οι Τούρκοι αξιωματούχοι …συνειδητοποίησαν αυτόματα ότι η ISIS είναι η μεγαλύτερη απειλή για την τουρκική ασφάλεια στα σύνορα…Ο πραγματικός στόχος ωστόσο είναι η μη δημιουργία από τους Κούρδους μιας αυτόνομης κρατικής δομής η οποία θα ξεκινούσε ουσιαστικά από το β Ιράκ και θα έφθανε – κατά μήκος των βορείων συνόρων της Συρίας- στην Μεσόγειο…

Ο Στρατός και οι κανόνες εμπλοκής

Εδώ να σημειώσουμε σε σχέση με την καταγραφή αντίδρασης ή επιφύλαξης του στρατού για τσα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για βομβαρδισμό ή επίθεση στο έδαφος της Συρίας ( που ανέδειξε και το ONALERT.GR) ο κ. Abdulkadir Selivi ( τηςYeni Safak) απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο στρατός είναι απρόθυμος για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο στρατός ζήτησε ειδικές οδηγίες ( σ.σ.κανόνες εμπλοκής) για την επιχείρηση στη Συρία, καθώς η νέα επιχείρηση έχει να κάνει με απειλές όπως η ISIS, η Al Nusra  και το PYD και όχι μόνο το Συριακό καθεστώς, το οποίο αναφέρονταν στις προηγούμενες εντολές. O αρθρογράφος τονίζει τη σημασία της διπλωματικής πτυχής, υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ έχει ενημερωθεί και η Μαλαισία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.  Η Τουρκία αναμένεται να στείλει, με τη διαμεσολάβηση του Ιράν και της Ρωσίας, το εξής μήνυμα προς τη Συρία: «Δεν έχουμε προβλήματα με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Θα δώσουμε ισχυρή απάντηση εάν παρεμβαίνετε εναντίον της στρατιωτικής μας παρουσίας στην περιοχή».

Αντιδρά η αξ. αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP κ. Kemal Kilicdaroglu απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση εναντίον της έναρξης μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. « Μην οδηγείτε την Τουρκία σε νέα περιπέτεια Ένα τέτοιο σενάριο θα είχε μεγάλο κόστος για τη χώρα».

Η Άγκυρα επιθυμεί να εξωθήσει την ISIS από την Jarablus γράφει η Milliyet, παραθέτοντας τις δυο επιλογές, που συζητά η τουρκική κυβέρνηση. Η πρώτη επιλογή έγκειται στην απομάκρυνση της ISIS από την περιοχή, μέσω της  υποστήριξης των δυνάμεων της Συριακής αντιπολίτευσης, που μάχονται εναντίον της ISIS και του Συριακού καθεστώτος. Βέβαια, η Άγκυρα την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να αφήσει την περιοχή στα χέρια του PYD,γράφει. H δεύτερη επιλογή αφορά στην ίδρυση ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού. Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα πιστεύει ότι το Συριακό καθεστώς έχει κάνει συμφωνία με την ISIS, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι επιθέσεις στις πόλεις Aleppo και Jarablus.

Για σχέδιο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα συριακά σύνορα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι απειλές της ISIS και του PYD γράφει η (φιλοκυβερνητική) Turkiye. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία δεν χρειάζεται έγκριση των Η.Ε. για να προχωρήσει στο εν λόγω βήμα και θα επικαλεσθεί απόφαση των Η.Ε. πριν από 24 έτη περί προστασίας των ΗΠΑ στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δώσει το μήνυμα  προς τις ΗΠΑ  ότι θα πρέπει να προσέχουν τις ανησυχίες των Τούρκων. «Δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός. Θα προβούμε σε ενέργειες εάν εσείς δεν προβείτε» θα υποδείξουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Η φιλοκυβερνητική Takvim μιλά για τον προαναφερθέντα κόκκινο συναγερμό.

Οι τζιχαντιστές …σκάβουν οδοφράγματα υπό το βλέμμα των Τούρκων…

Σε μια παράλληλη εξέλιξη – που υπογραμμίζει την αντίφαση των κινήσεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας- φωτογραφίες με μαχητές της ISIS να …σκάβουν οδοφράγματα στα τουρκικά σύνορα φιλοξενεί μέρος του τύπου. Οι Τούρκοι στρατιώτες …παρακολουθούσαν τους μαχητές της ISIS χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια, σχολιάζει η Hurriyet. Παρά το γεγονός ότι χθες η τουρκική κυβέρνηση ενέταξε την ISIS στη λίστα των απειλών για την ασφάλειά της, μετά και την κριτική της Ευρώπης, οι μαχητές της ISIS μπορούν και κινούνται ελεύθερα στα σύνορα, γράφει η Posta… 

…Και ο Ερντογαν διαψεύδει

Πάντως από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος κ Ερντογάν επιχειρεί να περάσει μια εικόνα ότι η Τουρκία δεν …βοηθούσε ποτέ τους τζιχαντιστές και ότι δεν ετοιμάζεται για πόλεμο…Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς για επιχείρηση εκτός συνόρων, ο εκπρόσωπός του κ. Ι. Καλίν είπε : «Εμείς εξαρχής είχαμε πει ότι θα κινηθούμε μαζί με το συνασπισμό και ότι δε θα ενεργήσουμε μόνοι μας. Τα όσα βιώνονται τελευταία απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας. Προβαίνουμε στις απαιτούμενες διεθνείς συνομιλίες. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται στα σύνορα. Η Τουρκία δεν είχε ποτέ συνεργασία με την ISID-ISIL, ούτε και θα έχει. Τα μέτρα ασφάλειας που θα λάβουμε εμείς κατά μήκος των συνόρων μας, θα είναι μέτρα για τη δική μας ασφάλεια».

Σε ερώτηση εάν υπήρξε οποιαδήποτε  επαφή με το κουρδικό PYD, ο κ. Καλίν είπε: «Δεν είχαμε καμία επαφή σχετικά με το PYD. Είναι απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του Σαλίχ Μουσλίμ. Τους απορρίπτουμε. Όσοι προβαίνουν σε εκστρατεία κατά της Τουρκίας, παίζουν με τη φωτιά. Η Τουρκία έχει ανοίξει τις πόρτες της σ’ όλες τις εθνοτικές ομάδες που έχουν καταπιεστεί. Δε λαμβάνουμε υπόψη καμία δήλωση που κάνει το Καντίλ. Έχουμε νομική βάση για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων μας. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους συμμάχους μας. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφορικά με τις επιθέσεις στο Tel Abyad  και στο Kobani, υπήρξαν ορισμένες ενέργειες, κατά τις προσπάθειες να παρουσιάσουν την Τουρκία στο ίδιο πλαίσιο με την ISID-ISIL. Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την ISID-ISIL και με παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις, ούτε ποτέ είχε, ούτε ποτέ θα έχει.

Επίσης – κατέληξε- δεν είναι πολύ υγιές το να σχολιάζονται τα μέτρα που λαμβάνουμε για να θέσουμε υπό εγγύηση τα δικά μας σύνορα, με σχόλια όπως ‘‘Η Τουρκία ξεκινάει πόλεμο», »η Τουρκία πέφτει στη φωτιά’. Το να λαμβάνει μία χώρα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων της είναι βασικό καθήκον της»,

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Παραθέτουμε εδώ το κείμενο της ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας μετά τη προγραμματισμένη σύνοδο της Δευτέρας- με το εδάφιο 2 να ειναι το σχετικό με την Συρία και την στάση της Τουρκίας έναντι και των Κούρδων.

»Στη Σύνοδο,

1 Συζητήθηκαν ουσιαστικά τα θέματα που  έχουν σχέση με την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών μας και αξιολογήθηκαν με ευαισθησία τα μέτρα που ελήφθησαν και θα ληφθούν έναντι πιθανών απειλών κατά της ασφάλειας της χώρας.

Συζητήθηκαν τα συμβάντα που βιώθηκαν κατά τις βουλευτικές εκλογές και πριν από αυτές, της 25ης περιόδου, που πραγματοποιήθηκαν με την πλήρη επίγνωση της δημοκρατικής ευαισθησίας του λαού μας και με υψηλή συμμετοχή.

Επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, που έχουν σα στόχο την ασφάλεια των πολιτών μας στο σύνολο της χώρας και την εξάλειψη του δικαιώματος ζωής, αποδυναμώνοντας τα αισθήματα αδελφοσύνης του έθνους μας και τη βούλησή του για την από κοινού συμβίωση.

Με την αξιολόγηση από πάσης πλευράς των γεγονότων που σημειώνονται στη χώρα μας και στο εξωτερικό, διατυπώθηκε ότι με την αποδοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας, που ανανεώθηκε, αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ηρεμία και στην ειρήνη της κοινωνίας μας.

Διατυπώθηκε, για μία ακόμα φορά, ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα ο αγώνας που γίνεται εναντίον όλων των παράνομων δημιουργημάτων και πρώτα της παράλληλης δομής, που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια.

2 Αξιολογήθηκαν, εκτενώς, τα γεγονότα που σημειώνονται στη Συρία, που είναι από τους νότιους γείτονες μας, συζητήθηκαν οι πιθανές απειλές, καθώς και τα επιπλέον μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν στα σύνορά μας.

Διατυπώθηκαν οι ανησυχίες, όσον αφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις, που έχουν ως στόχο το λαό που ζει στην περιοχή και στρέφονται προς την αλλαγή της δημογραφικής δομής της περιοχής.

Επιστήθηκε η προσοχή στην αδιάφορη στάση της διεθνούς κοινής γνώμης, που συνεχίζεται έναντι της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βιώνονται στην περιοχή και διατυπώθηκε ότι θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι ανθρωπιστικές ενέργειες, που γίνονται μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων που καταφεύγουν στη χώρα μας.

Εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που βιώνονται στο πλαίσιο του αγώνα του Ιράκ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συζητήθηκαν οι σχέσεις της χώρας μας και των χωρών της περιοχής με το Ιράκ και αξιολογήθηκε με ευαισθησία η κατάσταση των ομογενών και συγγενικών κοινωνιών εντός των συνόρων του Ιράκ.

3 Συζητήθηκαν οι εξελίξεις που βιώνονται στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή και πρώτα στην Υεμένη, στη Λιβύη και στην Αίγυπτο. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και επισημάνθηκε η σημασία της εφαρμογής του πακέτου των μέτρων minsk και ο τερματισμός των συγκρούσεων».