Ένα ακόμη βήμα για να »δέσει» ο τουρκικός εκβιασμός προς τις ΗΠΑ ως προς τα αντιπυραυλικά -αντιαεροπορικά συστήματα που θέλει να αγοράσει με τους δικούς της όρους κάνει η Άγκυρα. Μετά την …αναγγελία ότι προχωρά σε προμήθεια του Κινεζικού αντίστοιχου συστήματος ως …τυράκι για να τσιμπήσουν τα »αμερικανάκια» και να …αντιδράσουν, τώρα η Άγκυρα διαρρέει ότι υπάρχουν στο τραπέζι νέα ενδεχόμενα, ένα από τα οποία είναι τα (μεταχειρισμένα) Πάτριοτ…
Το νέο …τυράκι ρίχτηκε, η φάκα …άνοιξε και όποιος τσιμπήσει…Αν κάτι δεν πάει καλά πάντα θα υπάρχει η (αρχική) συμφωνία με την Κίνα για …καβάντζα και μοχλό πίεσης…
Το γνωστό »ανατολίτικο παζάρι» – με τις διάφορες εκδοχές του – το είχε αποκαλύψει εγκαίρως ( και όχι για μια φορά) το OnAlert…
Τα »αμερικανάκια» σκλήρυναν
Bέβαια τελευταία έχει φανεί ότι το πέραν του Ατλαντικού…θύμα, έχει πάψει να είναι τόσο …»αμερικάνάκι» με την Τουρκία. Για αυτό και η διαφαινόμενη στροφή της Άγκυρας στο θέμα ίσως να είναι και μια κίνηση εξευμενισμού των ΗΠΑ μετα την σκληρή γραμμή Ομπάμα απέναντι στον Ερντογάν….
Τα περί νέων επιλογών στη συμφωνία αμυντικών αεροπορικών συστημάτων της Τουρκίας τα παρουσιάζει η εφημερίδα Hurııyet Daıly News:
Σε άρθρο του λοιπόν στην εφημερίδα ο κ. Burak Bekdil γράφει ότι μετά την αποχώρηση του ανώτατου αξιωματούχου αμυντικών εξοπλισμών της Τουρκίας κ. Murad Bayar (τον αντικατέστησε τις προάλλες ο κ Ερντογάν, διαρρέοντας …δυσφορία για την επιλογή του Κινεζικού συστήματος) , νέες επιλογές έχουν προκύψει εκτός της απόφασης (του Σεπτεμβρίου του ’13) για επιλογή της Κίνας ως υποψηφίας παρόχου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας που επικαλείται ο αρθρογράφος, δύο είναι οι εναλλακτικές επιλογές:
-ΠΡΩΤΟΝ, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου »εγχώριου’’ αντιπυραυλικού συστήματος μακρού βεληνεκούς, με την ονομασία Τ LORAMIDS, από την εταιρεία Aselsan, τη μεγαλύτερη τουρκική αμυντική εταιρεία με εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά στρατιωτικά συστήματα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας το σύστημα Τ LORAMIDS υπολογίζεται να παραδοθεί εντός οκταετίας.
-ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η αγορά παρτίδας χρησιμοποιημένων συστημάτων PAC-2, που είναι αναπτυγμένα στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόταση που έκαναν στην Τουρκία πάροχοι των ΗΠΑ.Αναλυτικότερα οι εταιρείες Raytheon και Lockhed Martın (σ.ΟnAlert: προφανώς με την έγκριση της Ουάσιγκτον) πρότειναν στην ουσία την αναβάθμιση και βελτίωση του συστήματος PAC-2, που θα μπορούσε να αντικατασταθεί και από το πιο εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα τύπου PAC-3. (Σ.ΟnAlert:Γερμανικά Πάτριοτ υπάρχουν και στην Τουρκία- φωτογραφία )