Η πλειονότητα της ελίτ της Μέσης Ανατολής εκτιμα ότι η πρόσφατη πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή είναι αποτυχημένη. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων σε ειδικό γκάλοπ στην περιοχή αποδίδουν την αποτυχία της πολιτικής της Τουρκίας σε εξωτερικούς παράγοντες, ενώ λίγο πάνω από το 25% εκτιμούν ότι η πολιτική της Τουρκίας απέτυχε μετά την Αραβική Άνοιξη. Παρόλα αυτά, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί την Τουρκία την πιο αποτελεσματική χώρα της Μέσης Ανατολής.
Πρόκειται για .έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Fatih, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης, υπό το συντονισμό του Αναπληρωτή καθηγητή Σαβάς Γκεντς. Η έρευνα αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ελίτ της Μέσης Ανατολής την Τουρκία, έτσι όπως αποτυπώνεται την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.
Ως “ελίτ”, ορίζονται στην έρευνα απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται στην πολιτική, τη γραφειοκρατία, τον ακαδημαϊκό χώρο, την έρευνα, τα ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις στην Άιγυτπο, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Τυνησία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιράν και Μαρόκκο. Από κάθε χώρα ερωτήθηκαν περίπου 50 άτομα.
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, – που παρουσιάζει η Today’s Zaman με τίτλο «Middle Eastern elites prefer an impartial, non-interventionist Turkey» -οι ελίτ φαίνεται να πιστεύουν ότι προκειμένου η Τουρκία να διαδραματίσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να διατηρεί διάλογο με όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Μέση Ανατολή (42%), να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων κρατών (25%) και να διακόψει τις επαφές της με ομάδες που θεωρεί ότι κοντά στην Τουρκία (πάνω από 15 %).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το 32% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ έχει συμβάλει στην λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θεωρείται ισλαμιστής (30%) και αυταρχικός (πάνω από 20%).