«Όλες οι περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από την (τουρκική) Αστυνομία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς έρευνας και να τιμωρηθούν καταλλήλως», τόνισε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Nils Muižnieks στους δημοσιογράφους, με την ολοκλήρωση της 5ήμερης επίσκεψής του σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Όπως μεταδίδεται από την γειτονική χώρα,ο Επίτροπος τόνισε ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η αποτυχία να διερευνηθεί αποτελεσματικά η ανάρμοστη συμπεριφορά των Δυνάμεων Ασφαλείας αποτελεί από μόνη της μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Δικαστήριο για τον ίδιο λόγο.
Ο Επίτροπος είχε λάβει σοβαρές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την τουρκική Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, οι οποίες συνοδεύονται από υποστηρικτικό υλικό, όπως φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, και αποδείξεις ιατροδικαστικού περιεχομένου. Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί επίσης ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν την υπερβολική και ακατάλληλη χρήση των δακρυγόνων και κακομεταχείριση κατά τη σύλληψη.
Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης και στελέχη της τουρκικής Ασφάλειας θεώρησαν τη χρήση βίας ανάλογη της δράσης των περιθωριακών ομάδων που αποπειράθηκαν να αμαυρώσουν τις διαδηλώσεις, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά τα οποία είναι υπό διερεύνηση,όπως αναφέρθηκε.
Ο μόνος τρόπος να καλυφθεί αυτό το χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις, και να μπορέσει η Τουρκία να επουλώσει την πληγή των επεισοδίων είναι να διασφαλιστεί η διενέργεια ανεξάρτητων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών ερευνών όσον αφορά τους ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά από τις Δυνάμεις Ασφαλείας, στη βάση των διατυπωμένων με σαφήνεια κατευθυντήριων γραμμών του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της Τουρκίας, το εγχείρημα αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση και αποφασιστικότητα από όλους τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε ο Επίτροπος.
Ο Επίτροπος προσέθεσε ότι οι διαδηλωτές που κατέφυγαν στη βία πρέπει προφανώς να τεθούν ενώπιον των συνεπειών των πράξεών τους, διευκρινίζοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα της κάθε δημοκρατικής πολιτείας πρέπει να είναι η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών της στην επιβολή του νόμου και η έμπρακτη καταπολέμηση της ατιμωρησίας.