Του λεονταρισμού του Ερντογαν ότι θα πάρουμε »το συντομότερο δυνατόν» το πυραυλικό σύστημα S-400 που παραγγείλαμε από τη Ρωσία, κατά την τελετή αποφοίτησης υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, είχε προηγηθεί προ 48ωρου ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ – για να «πιάσει τα μπόσικα» : «Οι πύραυλοι S-400 που θα αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απειλή για μια οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ» είπε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, όπου πήρε μέρος σε εκπομπή στην κρατική τηλεόραση İçtimai TV.
Και λίγο …Ελλάδα, με ψέματα
Μάλιστα παρουσίασε την επιλογή ως κατ ανάγκην επειδή, είπε, δεν της πούλησαν αντιαεροπορικά οι ΗΠΑ, ενώ έβαλε και λίγο …Ελλάδα, παραποιώντας τα γεγονότα: Είπε λοιπόν πως οι Τούρκοι προχώρησαν σε αυτή τη λύση επειδή δεν μπόρεσαν να προμηθεύσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα αυτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ο Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας πως οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν κυρίως κατά των απειλών που προέρχονται από τα νότια σύνορα. Ακομα ειπε ο Γιλντιρίμ πως από τους ίδιους πυραύλους έχει αγοράσει και η Ελλάδα και επέκρινε το γεγονός ότι δείχνεται αντίδραση μόνο στην Τουρκία. Έκρυψε ωστόσο ότι η ίδια η Τουρκία (και οι ΗΠΑ) ήταν που αντέδρασε όταν αγόρασε τους S-300 η Κυπριακή Δημοκρατία ΚΑΙ ΑΠΕΊΛΗΣΕ αν θα εγκαθίσταντο στο νησί. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τους παραχωρήσει η Κύπρος αρχικά στην Ελλάδα και μετά να τους πουλήσει και να εγκατασταθούν στην Κρήτη.
Ακολούθησε ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου
Αμέσως μετά την σκυτάλη καθησυχασμού την πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις που έκανε πριν την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ .
Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά το πυραυλικό σύστημα που θα πάρει η Τουρκία από τη Ρωσία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι στο εμπόριο πρέπει να ενεργείς βάσει της φόρμουλας win-win και πως είναι λανθασμένη μια μονομερής στάση.
Η Τουρκία αγόρασε S-400 από τη Ρωσία, ανέφερε και συμπλήρωσε τα εξής :«Τελεία. Δεν χωρά συζήτηση από εδώ και στο εξής. Το χρειαζόμασταν επειγόντως, το πήραμε. Όταν το αγοράζαμε επιδείξαμε τη δέουσα προσοχή έτσι ώστε να μην αποτελέσει απειλή ειδικά για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τον εναέριο μας χώρο. Βασικό μας καθήκον είναι να προστατεύουμε τον εαυτό μας, το Έθνος μας και τα εδάφη μας» ειπε για να καθησυχάσει την Δύση για το πως θα χρησιμοποιήσει τα αντιαεροπορικά. Κάτι βεβαίως που γινεται λόγω άλλων απειλών που έχουν γίνει ότι τα ρωσικά όπλα θα »σημαδεύουν» και θα »αποκωδικοποιουν» και τα F-35…
Ερντογαν: Τα πήραμε γιατί έδωσαν όπλα δωρεάν αλλού
Βεβαίως και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έριξε την ευθύνη της επιλογής των ρωσικών πυραύλων στην Δύση που τάχα μου άφησαν μόνη την Τουρκία κατά της …τρομοκρατίας Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που έκανε στην τελετή αποφοίτησης υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, είπε μεταξύ άλλων ότι <<η Τουρκία αφέθηκε μόνη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει ανάγκη το πυραυλικό σύστημα S-400 για να προστατεύσει τον εαυτό της>>. Και πρόσθεσε :
«Εκεί που δεν μας έδιναν τον εξοπλισμό που χρειαζόμασταν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, έδωσαν δωρεάν στις τρομοκρατικές οργανώσεις τα όπλα που δεν μας τα πουλούσαν με λεφτά. Μας λένε «μην τυχόν» όταν ψάχνουμε εναλλακτικές για να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή και περιουσία. Δεν δύναται να δεχτούμε τέτοιου είδους επιβολές. Η Τουρκία χρειάζεται τα S-400 και η συμφωνία έχει κλείσει, με τη θέληση του Αλλάχ θα τα πάρουμε το συντομότερο δυνατόν».
Για τα F-35
Μιλώντας στην ίδια τελετή του στρατού, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται επίσης τα stealth μαχητικά F-35 και θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της για να τα προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, αλλά θα αναζητήσει αλλού μαχητικά αεροσκάφη, αν οι ΗΠΑ σταματήσουν μόνιμα την παράδοση των μαχητικών F-35.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ορισμένων ορισμένων οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά επίσης μπορεί να τροφοδοτήσει τους Ρώσους με πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, όπως τα F-35.