Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν Αθήνα και Λευκωσία τα σενάρια που αναφέρουν ότι η Τουρκία παροτρύνεται να προχωρήσει άμεσα με την υπάρχουσα κυβερνητική κατάσταση που υπάρχει στη Δαμασκό σε καθορισμό τουρκοσυριακής ΑΟΖ, η οποία θα παραγνωρίζει την ύπαρξη της Κύπρου και θα κινείται στο πλάνο του τουρκολυβικού μνημονίου.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο το κλίμα άλλαξε υπέρ της Τουρκίας […] Πρέπει να υπογράψουμε συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία. Θα αλλάξει τα δεδομένα», έγραψε ο Αϊντίν Χασάν στη Milliyet, επικαλούμενος αναλυτές. Παράλληλα, άλλα τουρκικά δημοσιεύματα (Anadolu, Milliyet) μιλούν για το σχέδιο ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το Κατάρ και θα μεταφέρει ενέργεια στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Συρίας.
Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί ανέφερε:
«Mπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic) Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία.
Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το σχέδιο των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του δεν μπορεί να περιορίσει τους ορίζοντες της: «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Ως έθνος, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τους ορίζοντές μας στα 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το τουρκικό έθνος δεν μπορεί να ξεφύγει ή να κρυφτεί από τη μοίρα του.
Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την αποστολή που μας έχει αναθέσει η ιστορία και να πράξουμε ανάλογα. Όσοι αναρωτιούνται τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη ή στη Σομαλία μπορεί να μην καταλαβαίνουν αυτήν την αποστολή. Όσοι δεν γνωρίζουν πώς έχει αλλάξει η Τουρκία μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την εξέλιξη των γεγονότων. Τους αφήνουμε μόνους με την πλάνη τους».
Πηγή: Newsit / Φωτογραφίες Reuters