Δεν το «βάζει κάτω» η Άγκυρα και επιμένει στην υπόθεση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας προσέλαβε σύμβουλο «λομπίστα» για να πιέσει τις ΗΠΑ να επανενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Joint Strike Fighter.
Ένα μήνα μετά την απόφαση της Τουρκίας να στραφεί σε μια από τις πιο διάσημες δικηγορικές εταιρείες στην Ουάσινγκτον, για να ασκήσει πιέσεις και επιρροή στο Κογκρέσο για την επαναφορά στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, η SSB πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσλαμβάνοντας πρώην στέλεχος της Lockheed Martin.
Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Foreign Lobby Report, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας προσέλαβε τον Stephen Williams, πρώην στέλεχος της Lockheed Martin, με στόχο την επανένταξη της στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.
Ο ίδιος έχει δημιουργήσει πλέον τη δική του εταιρεία με την επωνυμία «Pentagon Strategies», η οποία είναι καταχωρημένη στη λίστα Foreign Agents Registration Act (FARA) του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
O Stephen Williams αποκάλυψε μάλιστα την έναρξη της συνεργασίας του με την SSB, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο στόχος των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
H κίνηση αυτή έρχεται ένα μήνα περίπου μετά την πρόσληψη της δικηγορικής εταιρείας Αrnold & Porter από την SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler (αμυντική βιομηχανία τεχνολογίας) με έδρα την Άγκυρα, για το ποσό των 750.000 δολαρίων.
Η προηγούμενη πρόσληψη
Το συμβόλαιο αφορά στρατηγικές συμβουλές και επικοινωνία με τους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ στο πρόγραμμα F-35. Το συμβόλαιο τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και διαρκεί έξι μήνες.
Η SSTEK ανήκει εξ ολοκλήρου στην Προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (SSB), το κυβερνητικό γραφείο που διαχειρίζεται την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
Η Arnold & Porter θα «δίνει συμβουλές για την στρατηγική του SSB και Τούρκων εργολάβων ώστε να παραμείνουν στο Κοινό Πρόγραμμα Μαχητικών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο», αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.
Η εταιρεία «θα αναλάβει επίσης στοχευμένη προσέγγιση στους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ στο Πρόγραμμα JSF (της κατασκευής και ανάπτυξης των F-35) για να εκφραστεί και να κατανοήσει τα ενδιαφέροντά τους όσον αφορά τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της SSB ως στρατηγικού συμμάχου και αξιόλογου συνεργάτη στο Πρόγραμμα JSF», σημειώνει η ανακοίνωση.
Η Arnold & Porter δεσμεύεται επίσης να «παρακολουθεί συνεχώς τους ελέγχους των εξαγωγών και τις εμπορικές κυρώσεις … που μπορεί να είναι σχετικές και να εξηγεί τυχόν επερχόμενες κυρώσεις».
Με πληροφορίες από: Ahval / Foreign Lobby | Φωτογραφία αρχείου