Η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν στο πλαίσιο οικονομικών συμφωνιών που υπέγραψε με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.
«Βάσει των συμφωνιών μας με την κυβέρνηση της Βαγδάτης και το βόρειο Ιράκ, έχουμε τα δικαιώματα σε πολλά εδάφη γύρω από το Όρος Καντίλ. Θα αρχίσουμε εργασίες εξερεύνησης στα κοιτάσματα του Χιντριρίν και του Τσομάν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας Ταμέρ Γιλντίζ κατά την υπογραφή μιας σύμβασης με το πανεπιστήμιο Χατζέτεπε της Άγκυρας.
Στο Όρος Καντίλ, το οποίο βρίσκεται στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, βρίσκονται οι βάσεις στα μετόπισθεν των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που μάχεται από το 1984 εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν ξανάρχισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση καλώντας το Σάββατο το κίνημά του να συζητήσει τον ενδεχόμενο τερματισμό της εξέγερσης, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την «ιστορική» δήλωση του Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί-φυλακή του Ιμραλί (βορειοδυτική Τουρκία), υπενθύμισε όμως ότι προηγούμενες εκκλήσεις για αφοπλισμό είχαν αποτύχει.
«Περιμένουμε πολλά από την ειρηνευτική διαδικασία (με τους Κούρδους) στον τομέα της ενέργειας», υπογράμμισε σήμερα ο Γιλντίζ.
Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται πολύ από τη Ρωσία και το Ιράν για τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, προσέγγισε πρόσφατα την πετρελαιοπαραγωγό αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν για να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της.
Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των κεντρικών αρχών της Βαγδάτης, οι οποίες βρίσκονταν σε διένεξη με τους κούρδους ηγέτες αναφορικά με την κατανομή των κερδών από τους υδρογονάνθρακες της επαρχίας μέχρι την υπογραφή μιας συμφωνίας το Δεκέμβριο 2014.