O Γκιουλ θα θέσει βέτο στο νόμο του αλκοόλ;

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν τα πολιτικά κόμματα όπως και οι διαδηλωτές , τη στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ σχετικά με το νόμο που ψηφίστηκε πριν από δυο εβδομάδες από το τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με τον περιορισμό της κατανάλωσης και διαφήμισης του αλκοόλ .
Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρόεδρος εντός 15 ημερών ή θα πρέπει να εγκρίνει ή να θέσει βέτο στο νόμο. Η διορία για τον συγκεκριμένο νόμο λήγει απόψε ( Τρίτη) και όλοι περιμένουν την απόφαση του τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε δηλώσει πως «σε περίπτωση που διαπιστώσει ζήτημα Συνταγματικότητας θα κάνει αυτό που πρέπει». Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα επίσης, να θέσει βέτο σε κάποιες διατάξεις του νόμου και να τις στείλει στο Κοινοβούλιο για να αλλάξουν. Η κυβέρνηση μπορεί να ξαναστείλει το νόμο προς έγκριση χωρίς να αλλάξει καμία διάταξη με τον πρόεδρο να διατηρεί το δικαίωμα να στείλει όλο το νόμο στο Συνταγματικό δικαστήριο προς εξέταση!
Πάντως η απόρριψη του νόμου με οποιαδήποτε μορφή θα θεωρηθεί πλήγμα κατά του Ερντογάν, όπως θα δείξει και τους δυο πόλους που υπάρχουν εντός του ΑΚP με τον Γκιουλ να εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα του Κόμματος.
Ο νόμος για τον περιορισμό του αλκοόλ προβλέπει την απαγόρευση της λιανικής πώλησης αλκοολούχων ποτών μετά τις 10 μ.μ. ,την απαγόρευση όλων των διαφημίσεων ποτών όπως και την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ. Παράλληλα δεν θα δίνεται άδεια πώλησης αλκοόλ στα εστιατόρια τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τα τζαμιά και τα σχολεία.