Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Μέχρι το 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα παραδοθούν στην Τουρκία τα πρώτα δύο καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35 Joint Strike Fighter (JSF) κατηγορίας »στέλθ» από την αμερικανική εταιρία Lockheed mARTIN.
Αυτό αναφέρει γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας μετά τη 3ωρη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες, υπό την προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν και είδαν το φως της δημοσιότητας σε CNNTurk, NTV και Sabah.
Όπως ανέφερε επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «θα γίνουν δύο παραγγελίες» για τα δύο αεροπλάνα F-35, από τα οποία η Τουρκία έχει προγραμματίσει να αγοράσει 100, έναντι 16 δισεκ. δολαρίων.Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πρώτα αεροπλάνα θα παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2015- έκανε δηλαδή πιο συγκεκριμένη χρονική αναφορά από την ανακοίνωση, αλλά το ότι ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη μειώνει κάπως την αξιοπιστία της πληροφορίας.
Η επιτάχυνση της παραγγελίας
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη αυτή παραγγελία αναμενόταν να αρχίσει το ερχόμενο έτος- κάτι που είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο αντικατασταθείς προσφάτως διευθυντής της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας κ. Μurad Bayar. Αυτή η »επιτάχυνση» της αρχικής παραγγελίας ενδέχεται να σχετίζεται με την εμπλοκή που υπήρξε από την επιλογή της Αγκυρας να αγοράσει Κινεζικά αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην Δύση (ΝΑΤΟ ,ΗΠΑ, Γαλλία) που ενδιαφερόταν για προώθηση των δικών της συστημάτων (Πάτριοτ κ.α.)
Η «Ανατολίτικη κουτοπονηριά» και τα … αμερικανάκια
Η δυσφορία αυτή προκάλεσε αφενός την αντικατάσταση του κ. Μurad Bayar και αφετέρου ανακοίνωση »παράτασης » της προθεσμίας για νέες προσφορές από ΗΠΑ , Γαλλία , Ρωσία – η οποία όμως απέβη άκαρπη στις 30 Απριλίου.
Το ότι οι δύο υποθέσεις μπορεί να σχετίζονται προκύπτει και από το ότι από την κρατική τηλεόραση είχε αναφερθεί ότι η εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας θα είχε ως θέμα την υπόθεση των αντιαεροπορικών… Οπότε ενδέχεται να »επιταχύνθηκε» η παραγγελία των F-35 για τα οποία που »καίγεται η Ουάσιγκτον ως ένα είδος αντίβαρου… Μάλιστα »ενισχύθηκε» και με … όρκους ότι η προ-παραγγελία για τα 100 θα ισχύσει. Το όλο »πακέτο» ταιριάζει απόλυτα με την κουτοπόνηρη ανατολίτικη ΄΄διπλωματία» – από την άλλη όμως δεν έχουμε πάντα …»αμερικανάκια»… Πολύ περισσότερο που τελευταία οι ΗΠΑ έχουν στο στόχαστρο την Άγκυρα ( και κυρίως τον Ερντογάν) για μια σειρά… παρασπονδίες…
Η αύξηση του κόστους και οι καθυστερήσεις
Η Τουρκία ενδιαφέρθηκε εξαρχής για το πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35 και συμμετείχε στην ανάπτυξή του μαζί με άλλες 8 χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ. Το εν λόγω πρόγραμμα συσσώρευσε αρκετές καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη, όμως το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δεν το εγκατέλειψε. Ο προϋπολογισμός έχει ξεπεράσει, αναφέρεται από έγκυρες πηγές του αμυντικού τομέα, κατά 70% τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω βάζοντας πολλές τρίτες χώρες που έχουν προχωρήσει σε προ-παραγγελίες σε δεύτερες σκέψεις. Πάντως η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η δέσμευση για την αγορά-«μαμούθ» των 100 F-35 «συνεχίζει να είναι ισχυρή όπως πάντα».παραμένει «ισχυρή όσο ποτέ».
«Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην πρόβλεψή της για την απόκτηση 100 F-35 αεροσκαφών όπως προγραμματιζόταν και είχε ανακοινωθεί προηγουμένως».
Οι εξαγωγές του F-35 αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διατήρηση του κόστους ανάπτυξης του μαχητικού σε «λογικά» επίπεδα, εκτιμάται.
Οι δορυφόροι Γκιοκτούρκ
Στη εν λόγω συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η έναρξη συνομιλιών της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας για συμφωνία με την TUSAS/ Ανώνυμη Εταιρία τουρκικής Αεροπορίας και Βιομηχανίας Διαστήματος, όσον αφορά τη φάση του προκαταρκτικού σχεδίου στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου ανανέωσης των δορυφόρων Γκιοκτούρκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ