Οι διαδοχικές ένοπλες επιθέσεις στην Τουρκία δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν το καθεστώς της Άγκυρας. Και όχι μόνο αυτό. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την οικονομία της Τουρκίας να εισέρχεται ξανά σε περίοδο κρίσης δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το που πάει η χώρα και κυρίως πως θα αντιδράσει . Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να εμπλέξει την Ελλάδα στο εσωτερικό της πρόβλημα με τον ισχυρισμό ότι οι ένοπλες ομάδες του DHKP-C εκαπιδεύονται στην Ελλάδα. Και δυστυχώς όπως προκύπτει από ανάλυση του Stratfor αυτοί οι ισχυρισμοί υιοθετούνται και από άλλους!
Το Stratfor σε ανάλυσή του για τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα επισημαίνει ότι η “επάνοδος” του DHKP-C “το οποίο αντιτίθεται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ),, είχε σταθερά πτωτική πορεία για πολλά χρόνια. Ωστόσο, το αυξανόμενο αρνητικό κλίμα στην Τουρκία για το κόμμα του Ερντογάν έδωσε νέα πνοή στην ομάδα”.
Η “επαναστατική Αριστερά” στην Τουρκία
“Η Επαναστατική Αριστερά, με την οργάνωση Dev-Sol, προέκυψε το 1978 . Η Dev-Sol ήταν μία από τις πολλές τουρκικές κομμουνιστικές ομάδες που υποστηρίζονταν από τη Σοβιετική Ένωση”,γράφει το Stratfor. Με επικεφαλής τον Ντουρσούν Καρατάς,η Dev-Sol εκπαιδεύτηκε στην τακτική του ανταρτοπόλεμου. Αλλά το 1994, μετά από διαφωνίες ο Καρατάς δημιούργησε μια νέα ομάδα, το DHKP-C.
Οι στόχοι του DHKP-C περιλαμβάνουν την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με μια κομμουνιστική. Στη δεκαετία του 1980 η Dev-Sol επικεντρώθηκε κυρίως σε επιθέσεις κατά στόχων που είχαν να κάνουν με την τουρκική ασφάλεια.
Μετά τη διάσπαση της δεκαετίας του 1990, το DHKP-C ξεκίνησε μια νέα “εκστρατεία” κατά των ξένων συμφερόντων στο εσωτερικό της Τουρκίας, πιστεύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι υπό τον έλεγχο των δυτικών συμφερόντων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
Από το 2000 το DHKP-C αρχισε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ένοπλες επιθέσεις .
Το Stratfor υιοθετεί την τουρκική άποψη ότι το DHKP-C εκπαιδεύεται στην Ελλάδα.
Κάνει αναφορά σε συμφωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με μέλη της οργάνωσης η οποία προέβλεπε ότι δεν θα γίνονταν χτυπήματα εντός της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εκπαίδευσή τους εντός της χώρας ! Και συνεχίζοντας το Stratfor ισχυρίζεται όπως και οι Τούρκοι ότι οι “κομάντος” της οργάνωσης ξεκινούσαν από την Ελλάδα τις επιθέσεις κατά της Τουρκίας.
Το DHKP-C βρισκόταν σε φάση παρακμής . Με τις κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις του 2013 αυτή η πορεία άρχισε να αντιστρέφεται. Σ΄ αυτό βοήθησε και η σκληρή πολιτική Ερντογάν,τον οποιο η οργάνωση κατηγόρησε ότι μετατρέπει την Τουρκία σε αστυνομικό κράτος.
Όπως και να ΄χει τα τελευταία χτυπήματα στην Τουρκία θα πρέπει να προβληματίσουν. Και όπως προκύπτει από αναλυσεις σαν κι αυτή του Stratfor θα πρέπει και η Ελλάδα να είναι σε επιφυλακή,γιατί φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να την εμπλέξουν.