Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας του μπορεί να παράγει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται στις εγκαταστάσεις της.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας και τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Γκιουλέρ σε συνέντευξη του στο κανάλι Habertürk.
Η Τουρκία επενδύει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες χώρες και ταυτόχρονα προσπαθεί να εδραιώσει την θέση της στην παγκόσμια αγορά όπλων.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, από 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας ανήλθαν σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 22η θέση στον κόσμο, μία θέση πιο ψήλα από εκείνη που είχε το 2022.
Τι είπε για F-16 και Eurofighter
Σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς είναι θετικές και «υπάρχει κατανόηση». «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος και δεν έχουμε υπογράψει», τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.
«Σκοπεύουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper Block 70. Θέλουμε τα πυρομαχικά που θα τα συνοδεύουν. Οι φίλοι μας στις ΗΠΑ το εξετάζουν επί του παρόντος θετικά και παρέχουν τις απαντήσεις τους εγκαίρως. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται θετικά», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την αγορά των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter, ο Γκιουλέρ είπε: «νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος». Υπενθυμίζεται ότι, αν και η Βρετανία έχει ήδη δώσει την έγκρισή της, και η Ισπανία και η Ιταλία είναι θετικές, η Γερμανία προβάλλει ακόμη τις αντιρρήσεις της στην πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.
«Ακούμε επίσης θετικές εξελίξεις στη Γερμανία. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γκιουλέρ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα συνεχίζονται.
Συζητήσεις με το Ιράκ για την αντιμετώπιση του PKK
Σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK, ο Τούρκος ΥΠΑΜ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «όποια ξένη δύναμη και να τους υποστηρίζει, εμείς θα τους θάψουμε στις σελίδες της ιστορίας το συντομότερο δυνατό».
Τουρκία και Ιράκ έχουν συμφωνήσει στην ίδρυση ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων κατά του PKK.
Σημειώνοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση απαγόρευσε τις δραστηριότητες σε τρία κόμματα που συνδέονται με το PKK στη χώρα και κατέσχεσε τα περιουσιακά τους στοιχεία, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι Ιρακινοί αξιωματούχοι θα βρεθούν σήμερα πέμπτη στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του επικεφαλής της ΜΙΤ.
Σχετικά με την έναρξη συνομιλιών με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, ο Γκιουλέρ τόνισε τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι δύο χώρες μπορούν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Έχουμε θέσει ορισμένους όρους για την έναρξη αυτών των συζητήσεων. Το συριακό καθεστώς λέει: «Αν μας ενημερώσετε για την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, θα συναντηθούμε».
Πηγή: Hurriyet / Φωτογραφία αρχείου