Επιμέλεια :Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Η από κοινού ανάπτυξη κινητήρων για το νέο ονομαζόμενο »τουρκικής κατασκευής» τανκς Altay αλλά και γενικά για χρήση από στρατιωτικά οχήματα θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν με τον Ιάπωνα ομόλογο του κ. Σίντζο Άμπε στο Τόκιο.
Η επίσκεψη στο Τόκιο περιλαμβάνεται στην περιοδεία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ.Ερντογάν στην Ασία και περιλαμβάνει και επισκέψεις
στην Μαλαισία και στην Σιγκαπούρη, το διάστημα μεταξύ 4 και 11 Ιανουαρίου.
Το ταξίδι στην Ιαπωνία και το ενδεχόμενο συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη κινητήρων για το νέο »τουρκικής κατασκευής» τανκς Altay – με την ιαπωνική εταιρία Μιτσουμπίσι, έχει ήδη αναδείξει το OnAlert από τον Νοέμβριο: Τότε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP» επικαλούμενο την ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», ανέφερε πως η Ιαπωνία και η Τουρκία θα αναπτύξουν μαζί αμυντική τεχνολογία μέσω εταιριών τους βαριάς βιομηχανίας ενώ η ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries ( MHI ), έχει αρχίσει να διερευνά τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης στην Τουρκία με τοπικό εταίρο για να υποβάλουν πρόταση στην τουρκική κυβέρνηση να αναπτύξει και να παράγει κινητήρες για τανκς.
Βάζει και άλλους ξένους
Το ταξίδι στο Τόκιο έρχεται επίσης να επιβεβαιιώσει την επαναχάραξη του στόχου περί »εθνικού» άρματος.Ήδη το εβδομαδιαίο φύλλο «Αμυντική Τεχνολογία, Επιχειρήσεις και Πολιτική», της εφημερίδας «Defense News» που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, είδαμε την είδηση πως οι σχεδιαστές της Τουρκίας για την προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων δημιουργούν μια μεγάλη ομάδα που περιέχει και ξένους,για να αναδιαμορφώσουν τη βιομηχανική στρατηγική για την μαζική παραγωγή του άρματος νέας γενιάς Altay.
Στην είδηση αυτή επισημαινόταν πως προβλέπεται ότι το »εθνικό άρμα» Altay θα κατασκευαστεί από τουρκικές εταιρείας σε ένα πρόγραμμα μαζικής παραγωγής όμως – πρόσθετε – οι ξένες εταιρείες μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή διαφόρων τμημάτων όπως κινητήρα άρματος, ενσωμάτωση του πολύπλοκου συστήματος και θωράκιση κλπ
Κόντρα με Ομιλο Κοτς
Σχετικό με τα παραπάνω πρέπει να είναι και η κόντρα της κυβέρνησης με τον όμιλο Κότς – που έχει αναπτύξει, σχεδιάσει και κατασκευάσει τα πρώτα 4 τανκς- όπως επίσης και το ότι η Τουρκία αποφάσισε ότι το 3ο πυρηνικό της εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από το κονσόρτιουμ στο οποίο περιλαμβάνεται και η ιαπωνική Μιτσουμπίσι.
Ο κ. Ερντογάν και ο Ιάπωνας ομόλογος του αναμένεται να συζητήσουν και το κοινό πρόγραμμα ίδρυσης κολλεγίου επιστημών και τεχνολογίας στην Τουρκία.
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκία – Ιαπωνία: Αμυντική συνεργασία για κινητήρα άρματος μάχης