G-20: Αυτά θα είναι τα 4 προβλήματα του Ερντογάν στη Σύνοδο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετώπισε μια δεύτερη ήττα στις εκλογές στις 23 Ιουνίου, θα έχει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στη συνάντηση της G-20 στην ιαπωνική πόλη της Οζάκα στις 28-29 Ιουνίου, δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι, αναλυτής και πρώην διπλωμάτης Ευρωπαϊκή Ένωση , στην οργάνωση Carnegie της Ευρώπης.

O υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής μπορεί να έφερε πονοκέφαλο στον Ερντογάν, αλλά δεν θα αλλάξει τη στάση του στη σύνοδο κορυφής της G20, σύμφωνα με τον Πιερίνι, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να κάνει πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις του Τούρκου προέδρου στην Οζάκα.

Ο Φραχετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή την πρώτη φωτογραφία του Ερντογάν από την Οσάκα , μεταξύ των οποίων δύο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, με τον οποίο ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 για να συζητήσει την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους πυραύλους S-400. Το Πεντάγωνο έθεσε την 31η Ιουλίου ως προθεσμία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, εάν η Τουρκία προχωρήσει με το ρωσικό σύστημα.

«Ο κύριος Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας, to γιατί χρειαζόμασταν αυτό το σύστημα και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Όπως ανέφερε o Πιερίνι, ο Ερντογάν μόνο εύκολη δουλειά δε θα έχει με το να προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους ότι η Τουρκία είναι αναγκασμένη να καταφύγει σε ένα ρωσικό σύστημα για την ασφάλειά της όταν είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Η δεύτερη πρόκληση του Ερντογάν είναι, σύμφωνα με τον Πιερίνι, οι έντονες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στην Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Άγκυρας, μετά και το δεύτερο γεωτρύπανο που στέλνει η Τουρκία στην περιοχή.

«Εάν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιουν έναν καφέ με τον Ερντογάν στην Οζάκα, είναι υποχρεωμένοι να θέσουν το  θέμα», δήλωσε ο Πιερίνι.

Η Τουρκία πρέπει επίσης να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης για την προβληματική οικονομία της. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά τα κοινοβούλιά τους δεν θα το επιτρέψουν εκτός αν το κράτος δικαίου επιστρέψει στην Τουρκία» προσέθεσε ο Πιερίνι.

Ο Ερντογάν θα θέλει προφανώς να αποφύγει τις συζητήσεις για το κράτος δικαίου, ενώ εξακολουθεί να συζητά για το εμπόριο και τις επενδύσεις με τις δυτικές χώρες, σύμφωνα με τον αναλυτή. «Δεν θα λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Οι αισιόδοξοι επικριτές λένε ότι θα αλλάξει πορεία από την οικονομική πίεση »

Πηγή: Ahval