Οι ΗΠΑ θεωρούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία προβληματικές, σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό αναλυτή. Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, Μάικλ Γουέρζ, στέλεχος του αμερικανικού Think Tank Center for American Progress, παρομοίασε ΗΠΑ και Τουρκία ως συζύγους που ζουν εντός ενός “γερασμένου γάμου”. “Δεν υπάρχει πλέον αγάπη μεταξύ τους”, ανέφερε, γλαφυρά ο Αμερικανός αναλυτής.
“Κανείς από τα δύο μέρη δεν είναι ευχαριστημένο με το άλλο, πια. Η Ουάσινγκτον, δε, είναι αποφασισμένη να επαναχαράξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, διότι έχει υποστεί πολλές απογοητεύσεις”, είπε. Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη χρήση της βάσης του Ινστιρλίκ, έχει προβληματίσει σοβαρά τους Αμερικανούς στρατιωτικούς σχεδιαστές και αποτελεί κορυφαίο διμερές ζήτημα αυτή την στιγμή.
Επιπλέον η διστακτικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μη εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως μέλος του ΝΑΤΟ, προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί είναι επίσης ενοχλημένοι με δηλώσεις των Τούρκων κυβερνώντων, ειδικά όσον αφορά τον Γκιουλέν και την υποτιθέμενη κάλυψη που του παρέχουν οι ΗΠΑ. “Όλα αυτά έχουν υποχρεώσει τους Αμερικανούς σχεδιαστές πολιτικής να αναθεωρήσουν να δουν, υπό διαφορετικό πρίσμα, τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις”, είπε.
Επίσης, τους Αμερικανούς έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα οι αρνητικές αναφορές Ερντογάν για την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή. Ο Γουέρτζ αναφέρθηκε και στο επεισόδιο μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Φρανκ Ρικιαρντόνε, τον οποίο ο Ερντογάν απείλησε με απέλαση το 2013.
“Πως μπορεί να λειτουργήσουν οι διμερείς σχέσεις όταν απειλείται τον πρέσβη μας με απέλαση,κατηγορώντας τον για συνωμοσία και μάλιστα δημόσια”, αναρωτήθηκε ο Γουέρτζ. “Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντικός εταίρος, λόγω γεωγραφικής θέσης. Την ίδια όμως ώρα είναι εμφανές ότι οι διμερείς σχέσεις είναι προβληματικές. Έχω την εντύπωση ότι ουδείς στον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Πεντάγωνο δεν πρόκειται να βοηθήσει την Τουρκίας, αυτόν τον καιρό”, δήλωσε ο Αμερικανός αναλυτής.
Είπε επίσης πως δεν προβλέπει αναθέρμανση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στο εγγύς μέλλον. Ίσα – ίσα, προέβλεψε πως οι διμερείς σχέσεις θα αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις τα επόμενα δύο χρόνια, όσο θα προεδρεύει ο Μπαράκ Ομπάμα. “Μια κυβέρνηση Ρεπουμπλικάνων θα έχει ακόμα σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας”, υπογράμμισε, καθώς η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, εταίρο των ΗΠΑ και ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Είπε επίσης πως τρία σημαντικά γεγονότα επηρέασαν, τον ίδιο, αρνητικά, έναντι της Τουρκίας, η στάση της έναντι των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, η στάση της Τουρκίας κατά την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές και η στάση της κατά τη διάρκεια των μαχών στο Κομπάνι. “Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις η τουρκική κυβέρνηση δεν έδειξε την παραμικρή διορατικότητα. Αντίθετα έδειξε ότι δεν διαθέτει καμία αναλυτική ικανότητα. Παράλληλα επέδειξε έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και αδυναμία συλλογής αξιόπιστων πληροφοριών”, κατέληξε.
Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert