Την αλλαγή «δόγματος» της Τουρκίας από την εποχή που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) των Κεμαλικών κυριαρχούσε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, στην ανάδειξη του Προέδρου Ερντογάν με τις εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την κατ’ επέκταση ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας περιγράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα FAZ.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύει την μεταστροφή της Τουρκίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την ανάδειξη των αμυντικών δαπανών και στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας, από την περίοδο που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέλαβε τα «ηνία».
Από το «δόγμα» Κεμάλ στην επιδίωξη περιφερειακής ηγεμονίας
“Στις δεκαετίες που η Τουρκία ήταν δεσμευμένη στις αρχές του ιδρυτή της Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ακολουθούσε το σύνθημα ΄Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη και στον κόσμο΄” παρατηρεί ο αρθρογράφος. “Η Τουρκία συμμετείχε σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, αλλά δεν έκανε επεμβάσεις σε άλλες χώρες, με εξαίρεση την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Αυτό άλλαξε με το ΑΚΡ του Ερντογάν.
Αφυπνίστηκε η αυτοκρατορική μνήμη της Τουρκίας και παρουσιάστηκαν ευκαιρίες, σε αντίθεση με το παρελθόν, για να επιβάλει τις ηγετικές της αξιώσεις. Όσο περισσότερο ο τουρκικός στρατός συμμετέχει σε διενέξεις, τόσο περισσότερα όπλα χρειάζεται, που μπορεί να τα δοκιμάζει πάραυτα και να τα εξελίσσει” σημειώνει ο αρθρογράφος.
“Οι δοκιμές με καθημερινές επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ έγιναν αναπόφευκτες. Όσο βελτιώνονται τα όπλα, τόσο περισσότερα εξάγει η Τουρκία. Στο μεταξύ η εξοπλιστική βιομηχανία έχει γίνει σημαντικός εξαγωγικός κλάδος. Μεγάλοι πελάτες της είναι εκτός από τις ΗΠΑ το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδονησία και το Πακιστάν. Τουρκικό εξοπλιστικό υλικό πωλείται στο μεταξύ στο Κατάρ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα”.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ακριβώς με όπλα δικής της παραγωγής η Τουρκία θέλει να προβάλει ηγετικές αξιώσεις και εκτός συνόρων.
“Έτσι την ανατολική Μεσόγειο διασχίζουν υπερσύγχρονες κορβέτες. Μια νέα φρεγάτα της σειράς Istanbul Class (Istanbul-class frigates) καθελκύστηκε τελευταία στη θάλασσα. Τουρκικά μη επανδρωμένα πολεμικά συνέβαλαν αποφασιστικά στο να κριθεί πρόσφατα ο πόλεμος στη Λιβύη και στον Καύκασο.
Με ένα ευρύ οπλοστάσιο πυραύλων ο τουρκικός στρατός πολεμά το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ και νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Και για τη διαρκή παρουσία σε μεγάλα τμήματα της Συρίας ο στρατός χρειάζεται ανθεκτικό εξοπλισμό”.
Πηγή: Deutsche Welle / Φωτογραφίες αρχείου Reuters