F-35 και S-400: Ο Ερντογάν και το μέλλον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία που δημιουργεί παράλληλα σοβαρές «τριβές» με τις ΗΠΑ και το πρόγραμμα F-35, έχουν αρκετά σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και κατ’ επέκταση επηρεάζει και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Η σιγουριά της κυβέρνησης Ερντογάν για την «απεξάρτηση» της Τουρκίας από την διεθνή αγορά οπλικών συστημάτων, κάνοντας «στροφή» στην ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ωστόσο, μπορεί να βρεθεί υπό αμφισβήτηση.

Με το μέλλον της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την χώρα εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, αντιμετωπίζει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, αναφέρει ο  Bulent Aliriza, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης στο Center for Strategic International Studies (CSIS).

Ο στόχος του Προέδρου Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανία της χώρας ως έναν κρίσιμο μακροπρόθεσμο στόχο, ήδη από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε την εξουσία, όμως ο τομέας δεν βρίσκεται εκεί που θα ήθελε ο ίδιος να είναι », τονίζει ο Aliriza.

Με τις υποδείξεις και την κατευθυντήρια γραμμή του Ερντογάν, η αμυντική βιομηχανία της χώρας παράγει το 65% των οπλικών συστημάτων και των αναγκών της χώρας στον τομέα αυτό, συγκριτικά με το 20% όταν «ανέβηκε» στην εξουσία το 2003, μαζί με εξαγωγές αξίας άνω των 2 δις δολαρίων πέρυσι,.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να «μπει» στην δεύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αναφέρει ο αναλυτής.

Τα «σύννεφα» και η αβεβαιότητα

Στη συνέχεια ο ίδιος προσθέτει πως ο τερματισμός της Ουάσιγκτον ή η αναστολή συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 θα ενισχύσει την αντίληψη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στις ΗΠΑ και χρειάζεται μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία που δεν θα υπόκειται στις «ιδιοτροπίες» του Κογκρέσου.

Για την Τουρκία, η αμυντική βιομηχανία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κοινά προγράμματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν μπορεί να διατηρήσει τη σημερινή συνεργασία σε μεγάλα έργα όπως το F-35, αναπόφευκτα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο, δήλωσε ο Aliriza,καθώς το «ένα-τρίτο» των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2018 ήταν προς τις ΗΠΑ.

Κοιτάζοντας πέρα ​​από τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης των πυραύλων S-400 και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, η πορεία της οικονομίας θα είναι η σημαντικότερη μεταβλητή στον καθορισμό του εάν η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει τη σημαντική οικονομική δέσμευση του Προέδρου για την ανάπτυξη και εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας της.

Σύμφωνα με τον Aliriza, η σημερινή οικονομική ύφεση της Τουρκίας θα απαιτήσει τόσο την αναθεώρηση των αμυντικών δαπανών, όσο και την αναθεώρηση άλλων δαπανηρών κυβερνητικών προγραμμάτων που θα επηρεάζουν τον αμυντικό προϋπολογισμό και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Πηγή: Ahval