Η απώλεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 έχει κοστίσει αρκετά στην Τουρκία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο, σε συνάρτηση με την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, ωστόσο ακαδημαϊκοί και αναλυτές προειδοποιούν και για άλλες συνέπειες.
Ειδικότερα, ο Sinan Ülgen, Πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM) υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μειονεκτεί με την πάροδο του χρόνου και συγκριτικά με τους περιφερειακούς αντιπάλους της, όπως η Ελλάδα, στο πεδίο της αεροπορικής υπεροχής, καθώς η απομάκρυνση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του F-35 ήταν ένα σχέδιο που ξεκίνησε ήδη από το 2007.
Ο ίδιος τόνισε πως «στον αρχικό σχεδιασμό της αεροπορικής άμυνας της Τουρκίας, δεν υπήρχε κανένας στόχος, ώστε να επιλεγούν μόνο τα εθνικά μαχητικά αεροσκάφη έναντι των F-35, αλλά αντιθέτως να υπάρχουν μαζί με τα αμερικανικά stealth αεροσκάφη και τα τουρκικά αεροσκάφη νέας γενιάς TF-X. Όμως από τεχνικής άποψης, το F-35 τα δύο αυτά αεροσκάφη έχουν διαφορετικούς στόχους, χαρακτηριστικά και δυνατότητες».
Ο στόλος και οι προοπτικές
Λαμβάνοντας υπόψη τον «γηράσκοντα» στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή τα επόμενα 5-10 χρόνια, με τον αναλυτή να υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος με την προμήθεια drone, καθώς αυτά έχουν διαφορετικές λειτουργίες.
Ως αποτέλεσμα, εξηγεί ο αναλυτής,, για την επόμενη δεκαετία ή έως ότου το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X εισέλθει στην υπηρεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος απώλειας της αεροπορικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων της Τουρκίας είναι αρκετά υψηλός, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα νέα τουρκικά αεροσκάφη νέας γενιάς θα καλύψουν πλήρως όλα αυτές τις ανάγκες, που αποδεδειγμένα καλύπτει ένα F-35.
Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε τα εγχώρια ανεπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη θα εισέλθουν στο απόθεμα της Τουρκίας, ανέφερε ο αναλυτής και ότι είναι πιθανό ότι τα εθνικά αεροσκάφη δεν θα καλύψουν πλήρως όλες τις δυνατότητες των αμερικανικών F-35.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κατασκευάστριας εταιρείας TAI, το μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2025 και θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών TF-X το μήνα, ενώ το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα θα υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια
Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου