F-16 στην Τουρκία: Λιγότερα μαχητικά θέλει να αγοράσει και να εκσυγχρονίσει η Άγκυρα – Τι είπαν Ερντογάν και Μπάιντεν [vid]

Η Τουρκία φαίνεται ότι περιορίζει την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το τεράστιο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία αναμένεται να αποκτήσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper και να αναβαθμίσει ακόμα 79 αεροσκάφη στην προηγμένη έκδοση Block 70. Ωστόσο, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Άγκυρα φαίνεται πως θέλει να μειώσει τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αγοράσει και θα αναβαθμίσει και πως πιέζει για την παραγωγή εξαρτημάτων στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Τουρκία πράγματι κινείται στην συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι έχει προκύψει «εμπλοκή» από την αμερικανική πλευρά, ενδεχομένως για τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών, που ανάγκασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες», με τον Τούρκο Πρόεδρο να αποκαλύπτει ότι συζητήθηκε και το θέμα των ανταλλακτικών.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg, πηγές πληροφόρησης τόνισαν ότι η Τουρκία πιέζει να αγοράσει λιγότερα μαχητικά F-16, συλλογές αναβάθμισης, πυρομαχικά και οπλικά συστήματα, όχι μόνο επειδή θέλει να κάνει περικοπές αμυντικών δαπανών αλλά επειδή ακόμα θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και υποσυστημάτων των καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι για το ενδεχόμενο συμπαραγωγής των F-16 που ζητά η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή είναι ένα δύσκολο σημείο, αλλά αφήνω την απόφαση στους εταίρους για το θέμα αυτό. Ωστόσο, μπορεί να αγοραστεί». Σε κάθε περίπτωση το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα θα ενισχύσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού αφενός θα επιτρέψει την πλήρη απόσυρση των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-4 Phantom και αφετέρου θα λειτουργήσουν ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και υπηρεσία τα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου KAAN.

Με πληροφορίες από: Bloomberg / Φωτογραφίες αρχείου