F-16 στην Τουρκία: Η Άγκυρα αναμένει την στήριξη του Κογκρέσου – Τι είπαν Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν

Η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Επιπλέον ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 υπό όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πάντως δεν ανέφερε δημόσια κάτι για τα F-16, ή τουλάχιστον δεν μετέδωσε κάτι σχετικό το πρακτορείο Reuters.

Αντιθέτως δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, αν και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό (…) η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα», σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, οι νομοθέτες ζητούσαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδεθεί το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με το αίτημα που έχει υποβάλει η Άγκυρα για την αναβάθμιση και την αγορά νέων μαχητικών F-16.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ