«Δύσκολο» χαρακτήρισε Ευρωπαίος αξιωματούχος το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας πως «υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι για το πώς θα ασκηθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη πίεση στην Τουρκία και πώς θα μπει η Άγκυρα σε διάλογο».
Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, «τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τον Αύγουστο, αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα και πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση».
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία και πρώτα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα».
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι «ο στόχος δεν είναι η τιμωρία, αλλά η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας».
«Καρότο και μαστίγιο» από Ερντογάν
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε εκ νέου μεικτά μηνύματα.
«Η Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Δήλωσε δε «έτοιμος» να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο πρόσθεσε: «Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη. Μπορούμε να κάνουμε και εμείς ακόμη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης».
Τις τελευταίες ημέρες τόσο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν αποδώσει την επιστροφή του σεισμογραφικού σκάφους στο λιμάνι της Αττάλειας σε λόγους συντήρησης και όχι στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης. Χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, εξέφρασε τη θέση ότι οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα είναι ευνοϊκές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ