Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία John Bass την ύπαρξη διαφορών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στις θέσεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία και τις σχετικές προτεραιότητες:
»Στην παρούσα φάση, πιστεύω, έχουμε ορισμένες διαφορές απόψεων για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθούν ένα σύνολο πολύπλοκων προβλημάτων στη Συρία και το Ιράκ – για τα οποία πιστεύουμε ότι η DAESH (ISIS) θέτει την πιο έντονη απειλή στη σταθερότητα του Ιράκ και κατ’ επέκταση το ευρύτερο πλαίσιο για τη σύγκρουση στη Συρία (..)» είπε με διπλωματική γλώσσα σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στη τουρκική αγγλόγλωσση εφημερίδα Daily Sabah, ο Πρέσβης των ΗΠΑ. Ωστόσο επεσήμανε, επιχειρώντας να στρογγυλέψει τις γωνίες, ότι οι δυο χώρες έχουν περισσότερες κοινές θέσεις για την κρίση στη Συρία:.
»Και οι δυο κυβερνήσεις πιστεύουν ότι δεν πρόκειται, μακροπρόθεσμα να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση. Και οι δυο χώρες έχουν δεσμευθεί για μια διπλωματική οδό, που θα επιτευχθεί μια διπλωματική διευθέτηση, στη βάση του Ανακοινωθέντος της Γενεύης και των θεμελιωδών αρχών του. Και οι δυο κυβερνήσεις εργάζονται πολύ σκληρά προκειμένου να συνεχίζουν να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης στη Συριακή αντιπολίτευση(..)». Επίσης,ο αμερικανός πρέσβης που τοποθετήθηκε στην Αγκυρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις πρακτικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του »Μνημονίου κατανόησης» με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της Συριακής αντιπολίτευσης’, που αναμένεται να υπογράψει η Τουρκία τον Ιανουάριο.
Να σημειωθεί ότι μιλώντας για το ISIL/ISIS χρησιμοποίησε τα αρχικά DAESH που προτιμά και ο Τούρκος Πρόεδρος κ Ερντογαν για να μην ακούγεται πολύ η λέξη »ισλαμικό»- υπάρχουν και κάποιοι στην Ελλάδα που το κάνουν αυτό…
Για Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Αναφορικά με τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Συρία που επιδιώκει »σώνει και καλά» η Άγκυρα για καθαρά εθνικούς λόγους που αφορούν το Κουρδικό,, ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της ISIS σημείωσε ότι συνιστούν μόνο ένα μέρος των ενεργειών τους και ότι συνεχίζουν να εργάζονται στενά με όλους τους εταίρους του συνασπισμού, περιλαμβανομένης και της τουρκικής κυβέρνησης, καταβάλλοντας όλες τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. »Ποτέ δεν το περιμέναμε, και αν ανατρέξετε στο πρόσφατο παρελθόν και δείτε τα σχόλια οποιουδήποτε Αμερικανού αξιωματούχου, δε θα βρείτε κανέναν που να είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα επιλύσουν το πρόβλημα» σχολίασε συγκεκριμένα ο Πρέσβης των ΗΠΑ- μια φράση που ενδεχομένως να κρύβει μια δυνάμει αλλαγή στην τακτική των ΗΠΑ στην στρατιωτική αντιμετώπιση του ISIL/ ISIS.
Συνοψίζοντας όλα αυτά με διπλωματική γλώσσα πάντα δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα πεδία στα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις και στα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να εργάζονται το 2015, προκειμένου να περιορίσουν τις διαφορές ή τουλάχιστον να τις κατανοήσουν καλύτερα.
Ακολούθως, για να πει κάτι πλήρως θετικό για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, ο κ. Bass, έκανε λόγο για ισχυρή, βαθιά και μακρά στρατηγική συνεργασία και αναφερθείς στο ευρύ φάσμα τομέων, όπου οι δυο χώρες συνεχίζουν να διατηρούν πολύ στενή συνεργασία, ο Bass παρέθεσε ως τελευταίο παράδειγμα την απόφαση του Τουρκικού Κοινοβουλίου να υποστηρίξει την ανάπτυξη των τούρκικων στρατευμάτων στην εκπαιδευτική αποστολή στο Αφγανιστάν .
Για τυχόν έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν
Σε ερώτηση για το θέμα της έκδοσης του ευρισκόμενου στις ΗΠΑ ιμάμη Fethullah Gulen που ζητά ή θα ζητήσει η Ουάσιγκτον, o Αμερικανός Πρέσβης εμφανίστηκε αμέτοχος- όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα- , για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης του Gulen στην Τουρκία, αλλά εξήγησε ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση, γνωρίζοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του Gulen και του κινήματός του είναι σοβαρές. »Με σεβασμό προς όλες τις νομικές διαδικασίες εναντίον του κου Gullen, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εκλαμβάνουμε σοβαρά όλα τα αιτήματα έκδοσης από ξένες κυβερνήσεις, με τις οποίες έχουμε συνάψει τις αντίστοιχες συμφωνίες, και τα αξιολογούμε πολύ προσεκτικά, για να καθορίσουμε εάν η υπόθεση, που παρουσιάζεται ενώπιόν μας και η βάση υπό την οποία μια ξένη χώρα αιτείται της έκδοσης, συνάδει ή όχι με το δίκαιο των ΗΠΑ και αν υφίστανται παραβιάσεις του δικαίου των ΗΠΑ. Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, δεν σχολιάζουμε υποθέσεις προσωπικής ατομικής έκδοσης ή υποθετικής έκδοσης (…) Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να σας παραχωρήσω περισσότερα ειδικά στοιχεία, με σεβασμό προς οποιαδήποτε πιθανή διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη».
Ωστόσο, θα προσθέταμε εμεις ότι δεν είναι »αμέτοχος» όπως λέει η τουρκική εφημερίδα , αλλά μπορεί η φράση του να ερμηνευτεί και ως υποκρύπτουσα απόσταση από το τουρκικό αίτημα…
Για τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος, ο κ. Bass διευκρίνισε ότι συνιστά μια εσωτερική διαδικασία και εξέφρασε την υποστήριξη του προς αυτή. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάμειξη στη διαδικασία, δήλωσε ότι δεν έλαβαν κανενός είδους αίτημα και ότι το PKK συγκαταλέγεται ακόμη μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων στις λίστες των ΗΠΑ και ότι δε σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τον ορισμό του.