Εξελίξεις και ριζικές αλλάγες στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βλέπουν οι Τούρκοι αναλυτές, καθώς γίνονται εμφανή σημεία αναταραχής μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματικών και της πολιτικής ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ώρα που τουρκικά άρματα μάχης, δυνάμεις του πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα κατέυθαναν στα σύνορα της Συρίας, ο İsmail Metin Temel, ο διοικητής που θα ήταν υπεύθυνος για την μεγάλη επιχείρηση κατά των κούρδων που είχε εξαγγείλει ο Ερντογάν, ξαφνικά απομακρύνθηκε από τη θέση του.
Ο Temel ήταν ο στρατηγός που διεξήγαγε με επιτυχία τις δύο προηγούμενες εισβολές στη βόρεια Συρία, την Ασπίδα του Ευφράτη το 2016 και τον κλάδο Ελιάς το Γενάρη του 2018 που καθιέρωσε τον τουρκικό έλεγχο στο βορειοδυτικό συριακό θύλακα της Αφρίνης.
Ήταν ο Temel που προκάλεσε άισθηση πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, όταν επικρότησε την κριτική του Ερντογάν ενάντια στον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, τον Muharrem İnce.
Τότε ο Ince είχε καλέσει τον Ερντογάν, να καθαιρέσει τον Temel καθώς πήρε θέση στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, τότε είχε υπερασπιστή τον Temel, αλλά έξι μήνες αργότερα έκανε ακριβώς όπως του υπέδειξε τότε ο Ince.
Με ένα προεδρικό διάταγμα που τον απομάκρυνε από την θέση του και τον έστειλε να αναλάβει καθήκοντα γραφείου, που είναι στην πραγματικότητα μια αναγκαστική συνταξιοδότηση.
Το ίδιο διάταγμα απέσυρε επίσης τον ταξίαρχο Mustafa Barut από την διοίκηση της επιχείρησης και τοποθέτησε και αυτόν σε θέση γραφείου.
Ο Barut ήταν ο διοικητής των επίλεκτων Μπορντό Μπερέδων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Αφρίν και οι άνδρες του τοποθέτησαν την τουρκική σημαία στο κέντρο της πόλης το Μάρτιο. Όπως και ο Temel, η νέα αποστολή του Barut έχει ερμηνευθεί ως μια κίνηση για να αναγκάσει τον ταξίαρχο να συνταξιοδοτηθεί.
Οι πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία αποδίδουν τον παροπλισμό των δύο παρασημοφορηένων ανώτατων αξιωματικών στη διαφωνία τους με τον Akar και τον αρχηγό του Τουρκικού ΓΕΕΔ Yaşar Güler.
Η διαφωνία προέκυψε όταν Temel και Barut εξέφρασαν αντιιρρήσεις για την σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, καθώς οι δύο διοικητές πίστευαν πως μια τέτοια κλίμακας επιχείρηση και σε μια τόσο μεγάλη περιοχή θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις από αυτή που προέβλεπε ο σχεδιασμός, αλλά και ότι οι ΤΕΔ θα υφίσταντο πολύ μεγάλες απώλειες.
Ο Temel λέγεται ότι εξέφρασε ανησυχίες για την έλλειψη προγραμματισμού που είχε γίνει για την προτεινόμενη επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια έκταση 500 χιλιομέτρων και στην οποία τα τουρκικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν δυνάμεις τόσο από το ισλαμικό κράτος όσο και από το YPG.
Οι αντιρρήσεις τους προφανώς δεν είχαν αντίκτυπο στην απόφαση της Ανώτατης Διοίκησης και στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, ημέρες μετά την ανακοίνωση της επερχόμενης επιχείρησης από τον Ερντογάν, οι Temel και Barut δεν μπόρεσαν να εμφανιστούν στη συνάντηση στρατιωτικής αξιολόγησης του έτους στην Άγκυρα, λόγω ασθένειας.
Η απουσία των αξιωματικών θεωρήθηκε ως διαμαρτυρία εναντίον του Akar και του Güler και στην Τουρκία θεωρείται ότι ο Ερντογάν τιμώρησε τους δύο αξιωματικούς ύστερα από υπόδειξη του Ακάρ και του Γκιουλέρ.
Ο Hakan Atınç, στρατηγός γνωστός ότι έχει καλές σχέσεις με τον Temel, απομακρύνθηκε επίσης από την θέση του ως Διοικητής των Διακλαδικής Δύναμης που καθορίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία.
Οι μεταθέσεις αυτές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του νέου εκτελεστικού προεδρικού συστήματος απευθείας από τον ίδιο τον Ερντογάν με μία μόνο υπογραφή.
Αλλά οι πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία περιγράφουν την απομάκρυνση του Τέμελ, ως ενέργεια των Ακάρ και Γκιουλέρ, και όχι του προέδρου.
Το ζεύγος λέγεται ότι έχει έδρασε εναντίον του Temel, προκειμένου να αποκλείσουν κάθε περίπτωση να αναλάβει στο μέλλον τα ινία του Τουρκικού Στρατού ή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς λέγεται πως ο Temel είχε την έυνοια του Ερντογάν.
Κρίνοντας από τα δημοσιεύματα των Τούρκων ΜΜΕ, η επιχείρηση ήταν επιτυχής – λέγεται ότι το Τέμελ δέχθηκε την μετάθεση του χωρίς διαμαρτυρία.
Φήμες κυκλοφορούν ότι οι Akar και Güler προσπαθούν να αναμορφώσουν περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις μεταθέτωντας περισσότερους αξιωματικούς μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα, ωθώντας τους σε αναγκαστικές παραιτήσεις ή αποχωρήσεις.
Οι απομακρύνσεις του Temel και του Barut δηλώνουν ότι η ηγεσία των Τουρκικών ΕΔ είναι πρόθυμη να εξαλείψει όλους τους διαφωνούντες με τις πολιτικές της.
Λέγεται επίσης ότι οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν περεταίρω αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η απομάκρυνση αυτών των αξιωματικών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ή η αρχαιότητα, είναι η ισχυρότερη έκφραση της μονοδιάστατης συγκέντρωσης εξουσίας και της μισαλλοδοξίας του νέου προεδρικού συστήματος.