Ερντογάν: Το νεο-οθωμανικό παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου και το δεύτερο αναβαθμισμένο ελικοπτεροφόρο τύπου Anadolu [vid, pics]

Η Τουρκία γιόρτασε, χθες Κυριακή 29 Οκτωβρίου, την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους και όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας με τις συγκρούσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ένα «νεο-οθωμανικό παραλήρημα» ακόμα εξέφρασε την επιθυμία του να αποκτήσει η χώρα του δεύτερο ελικοπτεροφόρο.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ναυπήγησης δεύτερου πλοίου σαν το TCG Anadolu λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θα ολοκληρώσουμε μια ακόμα συμφωνία με τους Ισπανούς και ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουμε ακόμα ένα αεροπλανοφόρο που θα είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του Anadolu, ενώ έπειτα πρόσθεσε ότι «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την Τουρκική Δημοκρατία να είναι ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικήτρια».

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, 100 πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έπλευσαν στο Βόσπορο, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη στη ναυαρχίδα του Στόλου, το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, ενώ ακόμα πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις αεροσκαφών από ομάδες αεροπορικών επιδείξεων.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Όπως μετέδωσε επίσης ο ανταποκριτής του SKAI, Μανώλης Κωστίδης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στον 21ο αιώνα με ιδιαίτερα ιδεολογικά και όχι μόνο αναφορές: «Σήμερα η Τουρκία είναι η χώρα που φροντίζει αυτούς που δεν έχουν κανέναν, και η Τουρκία είναι ο ένας που τους φροντίζει, όπως ήταν η επιθυμία του ιδρυτή μας (σ.σ Κεμάλ). Από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Ασία μέχρι την Αφρική από το Τουρκεστάν μέχρι και την Παλαιστίνη. Όπου υπάρχει ένα με ανήμπορος, κάποιος με δακρυσμένα μάτια, η Τουρκία είναι που τρέχει δίπλα του, τον σηκώνει όρθιο και απαλύνει τον πόνο του. Είναι αυτός ο λαός».

\

Έπειτα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι: «Eμεἰς χθες δεν δείξαμε μόνο τη συμπαράσταση μας στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά ήταν ένα μήνυμα στην ‘’γεωγραφία της καρδιάς μας’’, ότι επεκτείνουμε την αποφασιστικότητα μας, την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας κι αυτό το ανακοινώσουμε σε όλο τον κόσμο».

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:


Με πληροφορίες και από: Skai / Φωτογραφίες Reuters