Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τελετή Αποφοίτησης Αξιωματικών της Ακαδημίας Χωροφυλακής και Λιμενικού Σώματος, απάντησε στην κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.
«Εάν κάποιος εξακολουθεί να επικρίνει τις καινοτομίες μας στην αμυντική βιομηχανία παρά το γεγονός ότι βλέπει τη στρατιωτική συσσώρευση στην Ελλάδα, σημαίνει ότι έχει χάσει τη στρατηγική του διορατικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε εχθρότητα με κανέναν και καμία χώρα. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες, πιο προηγμένες και ειλικρινείς σχέσεις με κάθε χώρα και κοινωνία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια «γενιά ειρήνης και συνεργασίας» γύρω μας, ξεκινώντας από τους στενούς μας γείτονες» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Ελλάδα άφησε 41 χιλιάδες πρόσφυγες να πεθάνουν»
Σε σχέση με το ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού που ταλανίζει τις σχέσεις μας με την Τουρκία και αμέσως μετά τις «ειρηνευτικές δηλώσεις», ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι παράτησε 41.000 πρόσφυγες στα σύνορα να πεθάνουν. «Με τις προσπάθειες του Λιμενικού μας, αποτρέψαμε τους θανάτους στο Αιγαίο. Σώσαμε τις ζωές 41 χιλιάδων ανθρώπων που άφησε η Ελλάδα να πεθάνουν τα τελευταία 2 χρόνια».
Το νέο γεωτρύπανο και η Ουκρανία
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το πλοίο γεωτρήσεων «Abdulhamid Han», προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, «περιμένουμε καλά νέα από το πλοίο γεωτρήσεων που επίσης είναι σύμβολο της υπέρασπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Μεσόγειο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως επιδιώκει να φέρει τετ-α-τετ τους Πούτιν και Ζελένσκι στην Τουρκία.
«Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζεται με τις επιπτώσεις του. Όλοι είναι μάρτυρες ότι εμείς, ως Τουρκία, καταβάλλουμε προσπάθειες για να τον αποτρέψουμε και να καταλήξουμε στην ειρήνη. Η αποστολή ουκρανικών σιτηρών στον κόσμο είναι μια κρίσιμη εξέλιξη για την ανθρωπότητα. Καταβάλλουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η προσέγγιση που επιδεικνύει η χώρα μας θα συνδεθεί και σε άλλους τομείς τις επόμενες ημέρες».
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς τις εξελίξεις με τον Πούτιν. Πήγαμε στην Ουκρανία και είχαμε παρόμοια συνάντηση με τον Ζελένσκι. Στόχος μας είναι να φέρουμε τον Πούτιν και τον Ζελένσκι μαζί στη χώρα μας σε όχι μακρινή ημερομηνία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης», ανέφερε.
Με πληροφορίες από: Anadolu / Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters