Η Τουρκία θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ στο Ιράκ και το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά αυτό το καλοκαίρι, ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τον κλοιό που θα διασφαλίσει τα σύνορα μας με το Ιράκ. Με τη θέληση του Θεού, θα έχουμε επιλύσει οριστικά το ζήτημα στα σύνορα μας με το Ιράκ αυτό το καλοκαίρι. Καλούμε όλους στην περιοχή να σεβαστούν τη στρατηγική ασφαλείας μας, την οποία τους έχουμε περιγράψει ξεκάθαρα. Διαφορετικά, θα είναι οι ίδιοι η αιτία των εντάσεων που θα προκύψουν».
Ανέφερε επίσης ότι η χώρα του κάνει προετοιμασίες «που θα γίνουν νέοι εφιάλτες σε όσους πιστεύουν ότι η Τουρκία θα γονατίσει από ένα τρομοκρατικό κράτος κατά μήκος των νότιων συνόρων της».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το πρώτο κτίριο εβραϊκού οικισμού θα είναι από μόνο του αρκετό για να δείξει ότι η αιτία αυτής της θηριωδίας δεν είναι τίποτα άλλο, «αλλά μόνο η κλοπή, η ανηθικότητα και η ατιμία».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τουρκική αμυντική βιομηχανία λέγοντας η Τουρκία βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις εξαγωγών παγκοσμίως στην τεχνολογία των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στην κορυφή των εξαγωγών τους. Μόνο πέρυσι οι εξαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Στο 67,07% ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία
Στο 67,07% κατεγράφη ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK). Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» στο 4,53%.
Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της επίσημης Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί, υπολόγισε την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98%.
Τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε καταγραφεί από την TUIK στο 64,86% και από το ENAG στο 129,11%.
Σύμφωνα με την TUIK, η υψηλότερη ετήσια αύξηση με 94,78% σημειώθηκε στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, ακολουθούν η εκπαίδευση με 91,84% και η υγεία με 81,25%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατεγράφη στο 71,12% (8,25% σε μηνιαία βάση). Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στα τρόφιμα στον κόσμο. Τούρκοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εννέα από τα δέκα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Φεβρουάριο ήταν τρόφιμα.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γ.Μανδαλίδης / Φωτογραφία αρχείου Reuters