Ερντογάν: Παραπονέθηκε στον Μακρόν για την πώληση Rafale και Belharra στην Ελλάδα!

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος των εργασιών του G20 της Ρώμης.

«Με τον Αμερικανό πρόεδρο μιλήσαμε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτουμε και ίσως για την αγορά νέων. Διαπίστωσα μια θετική προσέγγιση… Υπάρχει βέβαια και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, που αφορά στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων» τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που είναι αναγκαίο να δώσουν το πράσινο φως για εξοπλιστικά προγράμματα. «Είπα στον Τζο Μπάιντεν: Έχετε επιρροή και στις δύο πλευρές και αναμένουμε από εσάς (να δείξετε) την αναγκαία ευαισθησία», διευκρίνισε.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Απάντησε ότι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως αυτά τα θέματα «μπορεί να βλάψουν την αλληλεγγύη μας» και ότι «πιστεύει ότι η διαδικασία που συνεχιζόταν μέχρι τώρα δεν θα συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο στο εξής».

Όσο για την συνομιλία του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη και στη διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση, παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία.

«Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος εξάλλου στη διμερή του συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε: «Μετά τις σημερινές συζητήσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών μας».

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η χώρα του θα κάνει «θετικά βήματα» με τη Γαλλία και την Ιταλία όσον αφορά το πυραυλικό αμυντικό σύστημα SAMP-T που αναπτύσσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM. Η Άγκυρα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, συζητούσε τα τελευταία χρόνια να αγοράσει ή να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βασίζεται στο SAMP-T, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο.