Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο, την υπόθεση των S-400 στην Τουρκία αλλά και τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα του stealth μαχητικού αεροσκάφους F-35.
Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε αιχμές τόσο για την στάση των ΗΠΑ στους S-400 που επέφερε την «έξοδο» της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, ενώ «χτύπησε» και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την στάση της σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ
Ειδικότερα, ο Ερντογάν μίλησε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας «Δαγκάνα-1» και «Δαγκάνα-2» στο βόρειο Ιράκ, με την τελευταία να έχει ως στόχο την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών» δυνάμεων, δηλαδή των Κούρδων, αλλά και την διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ τους στα ανατολικά του Ευφράτη.
Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση ενάντια Τούρκων διπλωματών στην περιοχή Erbil για να δείξει πόσο «αναγκαία» είναι η στρατιωτική αυτή επιχείρηση και τι κίνδυνοι εγκυμονούν από την δράση των Κούρδων στην περιοχή.
Οι S-400 θα είναι έτοιμοι τον Απρίλιο του 2020
Σε ό,τι αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-400 ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν και σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2020 τα πυραυλικά αυτά συστήματα αεροπορικής άμυνας θα είναι λειτουργικά και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν μια λογική στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό, αναφερόμενος στις κυρώσεις που θέλουν οι Αμερικανοί να επιβάλλουν στην Τουρκία, αλλά διαφωνεί ο Πρόεδρος Τραμπ.
Εναλλακτικές επιλογές μετά το «άκυρο» στα F-35
Για το «καυτό» ζήτημα αποκλεισμού από το πρόγραμμα των F-35, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το stealth μαχητικό, με τις ΗΠΑ να παραδίδουν τέσσερα μαχητικά στους Τούρκους πιλότους, αλλά στη συνέχεια δεν επέτρεψαν την μεταφορά τους στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν συνέχισε, εξηγώντας πως όταν ήθελαν να αγοράσουν τα συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν και τώρα προσπαθούν πάλι να σταματήσουν την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων.
Έπειτα στράφηκε πάλι στο ζήτημα των F-35 λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ δεν τους δώσουν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τότε η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα της και θα στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές, καθώς έχουν μελετήσει το θέμα αυτό που έχει προκύψει.
«Αιχμές» κατά της ΕΕ για την κυπριακή ΑΟΖ
Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν δήλωσε ότι πλέον έχουν δικά τους πλοία για γεωτρήσεις, τα οποία προχωρούν σε ενέργειες και δουλεύουν στην περιοχή.
Στη συνέχεια με ειρωνικό ύφος είπε ότι «κάποιοι αισθάνονται άβολα με αυτό» αλλά προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, ενώ «άφησε αιχμές» κατά της ΕΕ λέγοντας ότι είναι «παρατηρητής» στην περιοχή, η οποία όμως δεν συμπεριφέρεται βάσει του ρόλου της στην περιοχή, αναφερόμενος στην απόφαση για επιβολή μέτρων εναντίον της Άγκυρας.