Ερντογάν: «Ο Μπάιντεν είναι υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία – Συνεχίζουμε εντατικά τις διαπραγματεύσεις»

Η Τουρκία περιμένει από όλους τους συμμάχους στο NATO να άρουν τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Tουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να πείσει τον Καναδά να άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει στην Τουρκία, ως μέρος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία. Ωστόσο, η καναδική κυβέρνηση διέψευσε τα δημοσιεύματα και ανακοίνωσε ότι δεν έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εξαγωγή όπλων προς την Άγκυρα.

Τούρκοι υπουργοί θα διεξαγάγουν περαιτέρω συνομιλίες με ομολόγους τους των ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών F-16, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τη σύνοδο κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

«Ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του τηρούν ουσιαστικά στάση υπέρ της χώρας μας όσον αφορά την πώληση των F-16, όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος στη συνάντησή μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Χαρακτήρισει την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο «πολύ παραγωγική», ενώ τόνισε ότι η διάρκειά της ήταν μεγαλύτερη από ότι είχε προγραμματιστεί.

«Ο ΥΠΕΞ μας Χακάν Φιντάν, ο ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Ιμπραήμ Καλίν έχουν αναλάβει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους του», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ο Ερντογάν είπε επίσης πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνάντησε είχαν θετική θέση σχετικά με την αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Μετά τα θετικά βήματα που βλέπουμε από την ΕΕ, θα αρχίσουμε την εργασία για εφαρμογή των υποσχέσεων που έχουμε δώσει», δήλωσε ο Ερντογάν, μερικές ημέρες αφότου συμφώνησε απροσδόκητα να στείλει στο κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία του NATO.

Όπως δήλωσε, Τούρκοι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν αύριο διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΕΕ, όπου θα συζητήσουν το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης και το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η στάση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνάντησή μας ήταν πολύ θετική«, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Hurriyet / Φωτογραφία Reuters