Ερντογάν: Καρατόμησε τον Υφυπουργό Άμυνας με φόντο τις «εκκαθαρίσεις στο στρατό» [vid]

REUTERS/Murad Sezer

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον Υφυπουργό Άμυνας της Τουρκίας με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ (16.09.2024), όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν επικεντρώθηκαν τόσο στην είδηση αυτή όσο στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως κάνει πράξη τα όσα είχε διαμηνύσει πριν δύο εβδομάδες, με αφορμή το περιστατικό όπου απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών ύψωσαν τα ξίφη τους φωνάζοντας «είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ», το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην γειτονική χώρα και σενάρια περί καρατόμησης του Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ωστόσο ο Υφυπουργός Άμυνας έχασε την θέση του.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Εναντίον ποιου υψώσατε τα ξίφη σας; Όσοι ύψωσαν ξίφη θα εκκαθαριστούν. Εμείς δεν ήρθαμεσ εδώ από το πουθενά. Θα ήθελα επίσης να γίνει γνωστό αυτό πολύ ξεκάθαρα. Δεν θα επιτρέψουμε να φθαρεί ξανά ο στρατός μας. Εμφανίστηκαν κάποιοι υβριστές και τράβηξαν ξίφη. Eναντίον ποιου υψώνεις αυτά τα ξίφη; Τώρα γίνεται όλη η απαραίτητη έρευνα σχετικά με αυτά και θα εκκαθαριστούν και οι λίγοι αδαείς εκεί».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που παρέδωσαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχουν αξιωματικοί που λειτουργούν εναντίον του και μάλιστα 300 από τους 650 μαθητές της στρατιωτικής σχολής συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΙ / Φωτογραφία αρχείου Reuters