Ερντογάν: Και η βασίλισσα Ελισάβετ στο στόχαστρό του

Ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, δεν γλίτωσε από τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε πως η Βρετανία έχει ημιπροεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο η βασίλισσα έχει κυρίαρχο λόγο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την δική του απόπειρα παραβίασης του τουρκικού συντάγματος.

Φυσικά ο Ερντογάν ξεχνά ότι στη Βρετανία εγκαθιδρύθηκε, μετά από σειρά επαναστάσεων, το πρώτο κοινοβουλευτικό πολίτευμα του κόσμου, και πως οι πολίτες υποχρέωσαν τους βασιλείς να εκδώσουν το πρώτο συνταγματικό κείμενο της ιστορίας, το περίφημο Habeas Corpus, ήδη από τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Εξάλλου στη Βρετανία η βασιλεία είναι θεσμός και ουδείς Βρετανός βασιλιάς αναμιγνύεται στη διακυβέρνηση του κράτους, από το 1700 και μετά. Ξέχασε επίσης πως στις ΗΠΑ υπάρχει το Κογκρέσο και η Γερουσία που ελέγχουν τον εκάστοτε πρόεδρο.

“Κατά τη γνώμη μου η Βρετανία έχει ημιπροεδρικό καθεστώς, με την βασίλισσα να έχει την πρωτοκαθεδρία”, είπε ο Ερντογάν, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι έχει εξελιχθεί σε “σουλτάνο” της Τουρκίας. “Δείτε, υπάρχει σουλτάνος στην Αμερική ή στη Βραζιλία ή τη Νότια Κορέα, ή στο Μεξικό ; Όχι δεν υπάρχει”, είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει επιβάλει, κατά την τουρκική αντιπολίτευση, απολύτως τις θελήσεις του στο δικαστικό σύστημα και τον Τύπο, καταργώντας, ουσιαστικά τη διάκριση των εξουσιών, επιχειρεί να αλλάξει το κοινοβουλευτικό τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, ώστε να συγκεντρώσει στα χέρια του, και νομότυπα, όλες τις εξουσίες.

Ο ίδιος άλλωστε δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του, σχετικά με τον τερματισμό της πολιτικής “κακοφωνίας”, με άλλα λόγια της πολιτικής διαφωνίας, αφού πλέον ένας “φωτισμένος” εγκέφαλος, ο δικός του, θα αποφασίζει για όλα. Η αντιπολίτευση βέβαια καταγγέλλει τον απόλυτα αντιδημοκρατικό συγκεντρωτισμό των εξουσιών που επιχειρεί να επιτύχει ο Ερντογάν, αναλύοντας, κατά το δοκούν, το διεθνές σύστημα.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert