Ο αρθρογράφος του Independent αναφέρεται σε εσωτερικά αδιέξοδα του Ερντογάν, ενώ αποκαλεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής του στην Λιβύη ως «στρατηγική γκάφα».
Τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σκιαγραφεί άρθρο του Independent, που προειδοποιεί πως αν Τούρκος Πρόεδρος υλοποιήσεις τους σχεδιασμούς τους, τότε ίσως η ευρύτερη περιοχή θα οδηγηθεί σε σύρραξη.
Ο αρθρογράφος του Independent αναφέρεται σε εσωτερικά αδιέξοδα του Ερντογάν, ενώ αποκαλεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής του στην Λιβύη ως “στρατηγική γκάφα”. Επισημαίνει μάλιστα πως Ελλάδα και Αίγυπτος πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην συρθούν σε μια μείζονα σύγκρουση.
Η τουρκική εισβολή στη Συρία και η Λιβύη
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Independent, ο Τούρκος Πρόεδρος ενισχύει τις προμήθειές του προς την Λιβύη, στέλνοντας drones, τεθωρακισμένα οχήματα, ειδικές δυνάμεις και μονάδες κομάντο.
“Καθώς η τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία χάνει την ορμή της, η πολιτική ένταση κλιμακώνεται στο εσωτερικό μέτωπο. Για να τις αποκλιμακώσει ο Ερντογάν αναζητά έναν «μουτζούρη» στο μέτωπο των εξωτερικών εχθρών. Και τώρα, φαίνεται πως επέλεξε έναν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Independent.
Στο άρθρο γίνεται μνεία στην ανακοίνωση του Ερντογάν πως είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Τρίπολη για την στήριξη της κυβέρνησης, εναντίον της επέλασης του Στρατάρχη Χαφτάρ, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. “Αλλά λειτουργώντας με γνώμονα την ανασφάλεια και την απομόνωσή του, ο Ερντογάν δεν έκανε μόνο έναν αντίπαλο στο άλλο άκρο της θάλασσας. Εξόργισε επίσης τους περισσότερους από τους γείτονές του”, αναφέρει ο Independent.
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει πως η νέα επίθεση του Χαφτάρ ξεκίνησε μετά την υπογραφή της “συμφωνίας” ανάμεσα στην Αγκυρα και την Τρίπολη για τις ΑΟΖ στην περιοχή.
“Η νέα συμφωνία χρησιμοποιεί περίεργη διαδικασία για την χαρτογράφηση των θαλάσσιων ορίων ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, την ώρα που οι δύο χώρες δεν έχουν σύνορα που να τις ενώνουν. Οι γραμμές που σχεδιάστηκαν καταπατούν την οικονομική ζώνη της Κρήτης, όπως και παραβιάζουν την συμφωνία του Sukhairat για τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Τρίπολης”, επισημαίνει ο Independent.
Όμως οι αντιδράσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμφωνία αυτή, δεν κάμπτουν την Τουρκία. Ήδη τουρκικά drones έφτασαν στα κατεχόμενα για την επόπτευση των τουρκικών γεωτρήσεων γύρω από το νησί.
“Αλλά το να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στην Λιβύη, θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα του Ερντογάν. Ειδικότερα, εναντιώνεται στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν τον Χαφτάρ στην προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη”, σημειώνει ο Independent.
Το «εσωτερικό μέτωπο» και ο Νταβούτογλου
Το δημοσίευμα κάνει μια επισκόπηση των αμφισβητήσεων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν, με αναφορές στο νέο κόμμα που ίδρυσε ο Νταβούτογλου και στην επικείμενη ίδρυση κόμματος από τον πρώην στενό συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, Αλί Μπαμπατσάν, αλλά και στην αύξηση της δημοτικότητας του Δημάρχου Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου.
“Όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Βόρεια Συρία, ο Ερντογάν έξυπνα υιοθέτησε εθνικιστική ρητορική για να κερδίσει εσωτερική υποστήριξη στις «σκοτεινές δουλειές του» στην γειτονική χώρα. Αλλά δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα «πουλήσει» εύκολα στον λαό του το νέο τόλμημα. Διακινδυνεύει τον θάνατο εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών για να υπερασπιστεί μια στηριζόμενη από ισλαμιστές κυβέρνηση χιλιάδες μίλια μακριά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Independent.
Κατά τον αρθρογράφο, η Ρωσία πρόσφατα ενίσχυσε την υποστήριξή της προς τον Χαφτάρ, που ελέγχει τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Μάλιστα αυτή η “θρασεία” κίνηση του Πούτιν έκανε την Αμερικανική ηγεσία να χάσει την μιλιά της. Ο Ερντογάν ποντάρει στον φόβο των ΗΠΑ για την ρωσική παρουσία στην περιοχή, για να εμφανίσει τον εαυτό του ως αξιόπιστο εταίρο της Δύσης.
“Ο Ερντογάν μπορεί να μην μπλοφάρει σχετικά με την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη, αλλά αυξάνοντας το “μερίδιό του” στην αυλή τόσο ισχυρών παικτών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, είναι ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Η Τουρκία μοιάζει πληγωμένη και απελπισμένη.
Ο Ερντογάν είναι ενήμερος για τους κινδύνους ενός χτυπήματος πέραν των δυνατοτήτων της χώρας του, όμως εμφανίζεται έτοιμος να ρισκάρει έναν πόλεμο που η Τουρκία μπορεί να χάσει.
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν σημεία αδυναμίας. Αυτή είναι η ώρα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους – και να μην παρασυρθούν σε αυτό που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη σύγκρουση”, καταλήγει το άρθρο του Independent.
Πηγή: Independent / Newsit | Φωτογραφία Reuters