Να «κεφαλαιοποιήσει» τα κέρδη των ανταρτών της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στη Συρία επιχειρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την προσευχή της Παρασκευής (6.12.2024) ο Ερντογάν «προδιέγραψε» την πορεία των ανταρτών, λέγοντας πως ο στόχος τους είναι προφανώς η πρωτεύουσα Δαμασκός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Στόχος είναι η Ιντλίμπ, η Χάμα, η Χομς και φυσικά η Δαμασκός. Αυτή η πορεία της αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι αυτή η πορεία στη Συρία θα συνεχιστεί χωρίς επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμη: «Τείναμε το χέρι στον Μασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν ανταποκρίθηκε».
BREAKING- Erdogan says he hopes Syrian rebels’ march to Homs and Damascus will continue without any accidents and troubles.
“We had called Assad. We said, let’s determine the future of Syria together. We did not receive a positive response.”
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) December 6, 2024
Σύμφωνα με το Reuters η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα σε όλη τη βορειοδυτική Συρία, στα εδάφη που κατείχαν ομάδες ανταρτών που εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2011. Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε σθεναρά την εξέγερση του 2011, βρίσκεται επίσης πίσω από ορισμένες από αυτές τις ομάδες ανταρτών.
Κατά το πρακτορείο Reuters, ένας από τους κύριους στόχους του Ερντογάν και της Τουρκίας ήταν να αποδυναμώσει τις συριακές κουρδικές ένοπλες ομάδες που δημιούργησαν αυτόνομους θύλακες κατά μήκος των τουρκικών συνόρων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η Άγκυρα θεωρεί τις συριακές κουρδικές ομάδες ως «μακρύ χέρι» του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση με την Τουρκία από το 1984.
Ένας δεύτερος στόχος του Ερντογάν είναι η εξασφάλιση της επιστροφής στην Συρία περίπου 3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλοί από τους οποίους ήρθαν από την περιοχή του Χαλεπίου.
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιχειρήσεις στη Συρία από το 2016.
- Η πρώτη στόχευε τόσο την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όσο και το συριακό κουρδικό YPG, μια συριακή κουρδική φατρία και την αιχμή του δόρατος μιας άλλης στρατιωτικής ομάδας, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
- Η παρουσία της Τουρκίας επεκτάθηκε το 2017, όταν έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν που είχε ως αποτέλεσμα οι τουρκικές δυνάμεις να αναπτυχθούν σε 12 θέσεις στη βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.
- Ακολούθησε το 2018 μια επίθεση με στόχο την ελεγχόμενη από τις SDF Αφρίν και μια άλλη εισβολή το 2019 στο έδαφος των SDF μεταξύ των συνοριακών πόλεων Ras al Ain και Tel Abyad.
- Το επόμενο έτος η Τουρκία έριξε χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή του Ιντλίμπ για να ανακόψει μια επίθεση από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που στόχευαν αντάρτες.
Η Δαμασκός θεωρεί την Τουρκία ως δύναμη κατοχής.