«Παράθυρο στη διπλωματία» χαρακτήρισε ο Ερντογάν την απόσυρση του Oruc Reis, ωστόσο την ίδια ώρα ανέφερε πως δεν χρειάζεται να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν η Ελλάδα τηρήσει την στάση που ακολούθησε στο Καστελλόριζο.
Ο Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, ανέφερε: «Πολλοί Πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας (σσ με την Ελλάδα). Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεζ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Κόντε. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιές προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε. Αν είναι να συζητήσουμε ότι έκαναν στο Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη».
Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρανόησης, ο Ερντογάν ανέφερε: «Να τους δούμε (σσ τους Έλληνες), να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα. Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελλόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη».
Αναφερόμενος στο Oruc Reis ο Ερντογάν υποστήριξε πως «το γεγονός ότι το αποσύραμε στο λιμάνι για συντήρηση, κάτι σημαίνει. Γιατί το κάναμε, ήταν ένα μήνυμα με νόημα. Ας δημιουργήσουμε την ευκαιρία για διπλωματία, το κάναμε ώστε η Ελλάδα να καλωσορίσει αυτή την ευκαιρία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις έρευνές μας. Όταν οι επιδιορθώσεις ολοκληρωθούν, το Oruc Reis θα επιστρέψει στην αποστολή του».
Ο Ερντογάν δεν διέψευσε και τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Hurriyet για παρασκηνιακές συνομιλίες με την Αίγυπτο. «Δεν υπάρχει εμπόδιο για εμάς. Οι συζητήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών είναι διαφορετικές και τις κάνουμε. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο μα λύπησε. Οι δεσμοί μας με την Αίγυπτο είναι πολύ διαφορετικοί».