Ερντογάν: Ακύρωσε τη συμμετοχή του στο δείπνο του Μπάιντεν – Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη

REUTERS/Brendan McDermid

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη στην Τουρκία σήμερα 26/9/2024 το πρωί, ακυρώνοντας τη συμμετοχή του στο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν το ηγετών που συμμετείχαν στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το αεροσκάφος του προέδρου Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 9:30 το πρωί.

Από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας δεν έγινε κάποια αναφορά για τους λόγους που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πήγε στο δείπνο του Αμερικανού προέδρου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν συμμετείχε στη δεξίωση που παρέθεσε η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιλ Μπάιντεν.

Όπως επισημαίνει η Daily Sabah, Μπάιντεν και Ερντογάν έχουν συχνά διαφωνήσει, αλλά οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον δεν επιδεινώθηκαν ποτέ πλήρως κατά τη διάρκεια της θητείας του Αμερικανού προέδρου. Αν και σπάνια συναντήθηκαν αυτοπροσώπως, ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν είχαν περιστασιακά τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ κορυφαίοι διπλωμάτες και των δύο χωρών ήταν σε επαφή, ειδικά εν μέσω της συνεχιζόμενης παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης και των προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με αρκετούς αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΟΗΕ, αλλά δεν συναντήθηκε με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Με πληροφορίες από Daily Sabah / ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη