Απομακρύνει την ιδιωτική φύλαξη που έχουν τα κρατικά Πανεπιστήμια στην Τουρκία και αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο οι κρατικές δυνάμεις Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο Τουρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται ότι θέλει να φτιάξει μιας μορφής σκληρό αστυνομικό κράτος για να ελέγξει την κατάσταση.
Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο στο Μπίνγκιολ, σε ομιλία του, μετά το δείπνο Ιφτάρ, αναφέρθηκε στα γεγονότα του τελευταίου καιρού και τόνισε ότι δε θέλουν νεολαία η οποία θα κυκλοφορεί με μολότοφ και μπαλτάδες και πρόσθεσε: «Δε θέλουμε να βρίσκεται υπό απειλή η ζωή κανενός νέου μας. Δε θέλουμε νεολαία που θα κυκλοφορεί με μολότοφ και μπαλτάδες. Εάν υπάρχει βία αυτή αντιμετωπίζεται με βία. Η Τουρκία, με την οικονομία της και την εξωτερική της πολιτική, προχωράει με τρόπο διαφορετικό προς το μέλλον. Θα πρέπει όλοι μας να οδεύουμε προς το μέλλον με μεγάλη ευαισθησία, έτσι ώστε να μη χαλάσει αυτή η πορεία. Θα πρέπει να παρουσιάσουμε μία αποφασιστική στάση έναντι στις προβοκάτσιες, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, που έχουν σαν στόχο τη χώρα μας.
Αντί …μπαλτάδες, ….υπολογιστές!
>>Σεβόμαστε κάθε αντίθετη άποψη, αλλά δε σεβόμαστε, επ’ ουδενί, τη βία. Εάν πιστεύεις στις απόψεις και στις ιδέες των άλλων θα πρέπει να επιδείξεις σεβασμό. Εάν βασίζεσαι στις δικές σου πεποιθήσεις, θα σέβεσαι και τις πεποιθήσεις των άλλων. Στην περίπτωση που οδηγήσεις ορισμένες κινήσεις στη βία, θα αντιμετωπίσεις βία. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό το λόγο πολύ σύντομα στα κρατικά πανεπιστήμια θα αναθέσουμε καθήκοντα στις δυνάμεις ασφαλείας του ίδιου του κράτους και όχι στην ιδιωτική ασφάλεια, διότι το γεγονός ότι βλέπουμε διάφορες καταστάσεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μας σπρώχνει σε μία ιδιαίτερη ευθύνη. Εμείς δε θέλουμε να δούμε υπό απειλή τη ζωή κανενός φοιτητή μας. Δεν επιθυμούμε νεολαία που θα κυκλοφορεί με μολότοφ και μπαλτάδες.
>>Όλοι να κυκλοφορούν με τις γνώσεις τους, τις αντιλήψεις τους και τους υπολογιστές τους και ότι μπορούν να κάνουν, να το κάνουν με αυτά. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία σε κανέναν. Με κατανόηση, υπομονή και αλληλεγγύη θα χαλάσουμε κάθε είδους παιχνίδι που στρέφεται εναντίον της χώρας μας και μας απειλεί.
>>Εκείνοι οι οποίοι προκάλεσαν τα γεγονότα, τον τελευταίο καιρό, στη χώρα μας, μας κάνουν να ρωτάμε άραγε τι τους έλειπε; Σε τι βασιζόμενοι έκαναν αυτά τα βήματα; Εάν πρόκειται για φοιτητές, αυτοί παλαιότερα εμφανίστηκαν με διάφορα αιτήματα, όπως το θέμα των διδάκτρων, τώρα όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το καταργήσαμε. Όταν ήρθαμε στα καθήκοντα, έπαιρναν επίδομα 45 λίρες, τώρα παίρνουν 280 λίρες. Επίσης και βοήθεια 200 λιρών για διατροφή. Υπάρχει μία εξουσία που στηρίζει τους φοιτητές με 480 λίρες. Τότε γιατί γίνονται αυτά; Επικρατεί μία αντίληψη του σπάζω και καταστρέφω δημόσια κτίρια και ιδιωτικά, χωρίς διάκριση. Οι αντιλήψεις αυτές δεν είναι πολιτισμένες. Αυτές θα πρέπει να ξεπεραστούν».
Το Κουρδικό και η λύση
Ο Τουρκος Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, προέβη σε αξιολογήσεις αναφορικά με τη διαδικασία για τη λύση στο Κουρδικό και τόνισε ότι ακόμα και στην πρώτη φάση, μπόρεσε να εξασφαλιστεί μεγάλη αναζωογόνηση στην περιοχή και πρόσθεσε:
«Εδώ και μήνες δε φθάνουν πικρές ειδήσεις από την περιοχή (θάνατοι από συγκρούσεις). Γίνονται επιστροφές στα χωριά που είχαν εκκενωθεί. Παράλληλα βλέπουμε ότι αναζωογονήθηκε το εμπόριο και αυξήθηκαν οι ελπίδες για επενδύσεις. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας. Ακόμα, μόνο η πρώτη φάση επέφερε τόσο θετικές αλλαγές. Αυτό δείχνει, στις επόμενες φάσεις, πως η περιοχή θα φθάσει σε ευημερία».
Ο κ. Ερντογάν, που επεσήμανε ότι η διαδικασία για την ειρήνη προχωρεί με αποφασιστικότητα, είπε πως όποιος και αν είναι αυτός που θα θελήσει να σαμποτάρει τη διαδικασία δε θα γλιτώσει από το κρίμα.
Ακόμα ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε πως, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ορισμένοι κύκλοι ενοχλούνται από την ανάπτυξη της Τουρκίας, τόνισε:
«Εμείς δε θα κάνουμε πίσω, επ ουδενί, απέναντι στην ενόχληση αυτή ορισμένων. Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό. Γι’ αυτό και αγκαλιάζουμε όλο το λαό μας. Για μας είναι πρώτης κατηγορίας πολίτης και ο Τούρκος και ο Κούρδος και ο Ζαζά. Γι’ αυτό και θα δώσουμε την ονομασία ‘Σεραφεττίν Ελτσί’ στο αεροδρόμιο του Σίρνακ. ( σ.σ.ο Σεραφεττίν Ελτσί ήταν από το Σίρνακ, κουρδικής καταγωγής, και χρημάτισε υπουργός της Τουρκίας και ήταν παλιός πολιτικός, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι)
Σαμποτάζ και …μαγειρικά σκέυη
>>Συνιστώ σε όλη την Τουρκία, συνέχισε, να είναι προσεκτική τα παιχνίδια και στις παγίδες που ορισμένοι επιθυμούν να παίξουν για την Τουρκία. Φθάσαμε στο σήμερα, ξεπερνώντας κάθε είδους σαμποτάζ. Η διαδικασία για τη λύση συνεχίζεται με αποφασιστικό ρυθμό. Αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που ενοχλούνται από την πρόοδο της διαδικασίας αυτής. Θα κάνουμε ότι πρέπει έτσι ώστε να μεγαλώσουμε και ν’ αλλάξουμε το πρόσωπο της Τουρκίας. Μη δίνετε σημασία σ’ αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους και χτυπάνε μαγειρικά σκεύη. Οι άνθρωποι αυτοί που ενοχλούν το λαό της χώρας, δε βρίσκονται σε μία δημοκρατική αναζήτηση. Ενώ λένε ότι είναι υπέρ του περιβάλλοντος, καταστρέφουν το περιβάλλον με την ηχορύπανση. Αυτό που κάνουν είναι αδίκημα.
>>Δε θα κάνουμε πίσω από τη διαδικασία για τη λύση και θα συνεχίσουμε στο δρόμο μας για να σταματήσουμε το αίμα και τα δάκρυα των γονέων. Εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να οδηγήσουν σε αποτυχία τη διαδικασία αυτή, με ανατολίτικες πονηριές, θα δώσουν λογαριασμό στο έθνος».
<<Σεναριο Αιγύπτου>>
Ο κ.Ερντογάν ανέφερε επίσης στην Αιγυπτο :«Το σενάριο πραξικοπήματος στην Αίγυπτο, θέλησαν ορισμένοι να το παίξουν και στην Τουρκία. Θεώρησαν το σύνολο των 76 εκατ, πρόβατα. Αλλά δεν είναι έτσι. Το έθνος υποστήριξε τις κάλπες και τη δημοκρατία. Στην Τουρκία δεν είναι οι πλατείες άδειες για να κάνουν ότι θέλουν. Αναφερόμενοι, δήθεν, στα δέντρα και στα πάρκα, έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους. Και τι έκαναν;».